Hlavní obsah

Americký sen. Krátká turistická cesta ano, s přestěhováním je to ale složité

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Rozhovor s expertem na migraci Matúšem Vargou o nelegálním pobytu v USA.Video: Kamila Bejlková

 

Spojené státy americké, sen řady lidí, kteří si Ameriku přejí nejen navštívit, ale zcela se tam přestěhovat. To ale není tak jednoduché.

Článek

„Podle statistik překročených víz je v USA několik desítek tisíc nelegálně žijících Čechů,“ říká Matúš Varga, právník a expert na migraci. Nejvíce jich přitom žije v okolí Atlanty v Georgii. Cesta k legálnímu dlouhodobému žití ve Státech může být různá. Prvním správným krokem je navštívit zemi s platným vízem. Jako nejjednodušší cestu pak Varga zmiňuje sňatek s americkým občanem. Zelená karta pak platí do konce života. Odebírá se pouze v případě spáchání trestného činu. Pokud se ale člověk ocitne v USA bez legálního povolení k pobytu, je pak cesta ke zlegalizování pobytu těžká. Situace se navíc v době úřadování Donalda Trumpa na prezidentském postu vyostřuje. Co to znamená například pro děti narozené ženám pobývajícím v USA nelegálně? To se dozvíte v úvodním videu.

Rubrika Rána na gauči Česko vstává s Radkem Hrdinou se dnes zaměřila na školení řidičů autobusů.

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Kamila Bejlková

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Související témata:

Doporučované