Hlavní obsah

Naprosté zklamání. Hollywood zaskočilo zrušení verdiktu nad Weinsteinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Harvey Weinstein při příchodu k newyorskému soudu v dubnu 2020.

Reklama

Pád Harveyho Weinsteina se stal symbolem hnutí #MeToo, nyní ale odvolací soud zrušil verdikt, který ho poslal za mříže. „Soudní systém mě naprosto zklamal,“ reagovala již jedna z žen, která producenta obvinila z obtěžování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Odvolací soud v New Yorku ve čtvrtek zrušil verdikt, který v roce 2020 poslal na 23 let do vězení filmového producenta Harveyho Weinsteina. Potrestal ho za znásilnění herečky Jessicy Mannové z roku 2013 a sexuální napadení asistentky produkce Mimi Haleyiové o šest let dříve. Bývalá ikona filmového průmyslu by tak měla před soudem stanout znovu.

Důležité je zdůraznit, že dnes dvaasedmdesátiletý producent zůstane ve vězení. Stále totiž platí jiný verdikt - loni ho poslal na 16 let za mříže soud v Los Angeles kvůli jiným obviněním ze znásilnění a sexuálního napadení.

Na zprávy z New Yorku už reagovaly některé Weinsteinovy oběti. „Je to nespravedlivé vůči přeživším. Stále žijeme svou pravdu. A víme, co se stalo,“ cituje list The New York Times (NYT) slova Ashley Judd. Herečka byla součástí první skupiny žen, které se rozhodly veřejně promluvit o obtěžování, jehož se filmový magnát dopouštěl v soukromí.

Podobně se vyjádřila i herečka Katherine Kendallová, která producenta také obvinila z obtěžování. Novinka ji ohromila a je podle ní „strašnou připomínkou toho, že oběti sexuálních útoků se spravedlnosti nedočkají“. Soudní systém ji tímto rozhodnutím prý „naprosto zklamal“.

Právě díky těmto ženám a tehdejší investigaci listu NYT v říjnu 2017 odstartoval magnátův strmý pád z hollywoodských výšin. V průběhu následujících měsíců se totiž přihlásily další desítky žen, které tvrdily, že je magnát sexuálně obtěžoval, nebo rovnou napadl. Policejní vyšetřování těchto obvinění se táhlo od Los Angeles až po New York či Londýn.

Problémem původního procesu s Weinsteinem by však podle verdiktu soudkyně Jenny Riverové bylo to, že soud „chybně připustil svědectví o údajných předchozích sexuálních činech, které nebyly předmětem obžaloby a které se týkaly jiných osob než stěžovatelů“. Obžalovaného prý tato tvrzení „vykreslila ve vysoce poškozujícím světle“.

„Pokud z této zprávy vzejde něco dobrého, doufám, že to v lidech znovu vzbudí nadšení, aby neříkali jen, že chtějí rovnost, aby neříkali jen, že chtějí bezpečnost, ale aby na tom skutečně pracovali,“ prohlásila Amber Tamblynová, herečka, scenáristka a režisérka, která je aktivní v hnutí #MeToo. Rozhodnutí soudu je podle ní prohrou pro celou komunitu žen, které daly v sázku svůj život a kariéru, aby promluvily.

Hnutí #MeToo a Hollywood

Jak daleko se Hollywood dostal po šesti letech od vzniku hnutí MeToo a jak přítomné jsou jeho hodnoty?

„Pro oběti sexuálních útoků je to šokující a skličující den,“ reagovala zase Jane Manningová, ředitelka projektu Women’s Equal Justice a bývalá státní zástupkyně pro sexuální zločiny. „To jen ukazuje, kolik práce nás všechny ještě čeká, abychom ideály hnutí #MeToo posunuly dál.“

#MeToo

Odsouzením Weinsteina hnutí #MeToo prožilo zásadní moment, který napomohl jeho šíření dál do světa. Dnes už sice nemá takovou intenzitu jako kdysi, v Hollywoodu však došlo k důležitému posunu a v reakci na tehdejší dění se zavedla řada nových přístupů či programů, které podle mnohých opravdu fungují.

Weinsteinův příběh však není jediný, který filmovým světem otřásl. Například Kevin Spacey, někdejší hvězda seriálu House of Cards, byl koncem roku 2017 propuštěn společností Netflix poté, co byl obviněn ze sexuálního obtěžování a napadení. Komik Louis C.K. kvůli masturbaci před ženami zase prakticky zmizel z televizních obrazovek.

V roce 2022 pak bylo hnutí #MeToo skloňováno i ve spojení se soudní pří mezi Johnnym Deppem a jeho bývalou manželkou Amber Heard. Debata se však poté, co se soud přiklonil na stranu herce, točila spíše o dalším osudu hnutí. Kritici verdiktu se totiž začali obávat, zda kvůli němu nedojde k umlčení žen, které se staly obětí sexuálního násilí.

Oběti však tento případ nakonec neumlčel, z novějších případů tak můžeme jmenovat například stížnost francouzské umělkyně Hélène Darrasové na herce Gérarda Depardieua, nebo hvězdu filmu Rychle a zběsile Vina Diesela, který měl sexuálně zneužít svou bývalou asistentku Astu Jonassonovou.

Reklama

Doporučované