Hlavní obsah

Koordinátoři intimity i více pochopení. Hnutí #MeToo nevratně změnilo svět

Foto: Profimedia.cz

Harvey Weinstein v říjnu tohoto roku. Magnát nově čelí obviněním ze znásilnění a sexuálních útoků na pět žen, nový proces začal v pondělí.

Reklama

V pondělí začala hlavní část dalšího procesu s bývalým filmovým producentem Harveym Weinsteinem. Jak se v zemi od toho posledního vyvinul přístup k sexuálnímu obtěžování? A změnil se v tomto ohledu i samotný Hollywood?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Díky investigaci listu The New York Times (NYT) a ženám, které otevřeně obvinily dnes již sedmdesátiletého Harveyho Weinsteina ze sexuálního obtěžování, v říjnu 2017 odstartoval magnátův strmý pád ze slunných výšin Hollywoodu. Hnutí #MeToo si tím prožilo zásadní moment, který napomohl jeho šíření dál do světa.

Weinstein si za své činy momentálně odpykává 23 let dlouhý trest, který mu uložil soud v New Yorku. Podle více než dva roky starého verdiktu totiž v roce 2013 znásilnil aspirující herečku Jessicu Mannovou a o šest let dříve sexuálně napadl asistentku produkce Mimi Haleyiovou. Weinstein však vinu za veškeré své činy odmítá a proti rozsudku se odvolal.

Nyní je bývalý producent u soudu znovu, tentokrát ale u toho loasangeleského. Čelí totiž dalším 11 obviněním ze znásilnění a sexuálních útoků na celkem pět žen. K těm mělo dojít v letech 2004 až 2013 a pokud by byl magnát usvědčen ve všech bodech obžaloby, může být odsouzen až ke 140 letům vězení.

Sex jako zboží

Weinsteinova obhajoba při prvním dni hlavního líčení odmítla obvinění, že se někdejší mocný muž filmového byznysu dopustil sexuálního napadení. Podle obhájců totiž ženy měly sex s Weinsteinem dobrovolně, jelikož od něj očekávaly nějakou protislužbu. Pohlavní styk měl v Hollywoodu fungovat jako zboží ve výměnném obchodě, jak tvrdí obhájci.

Proti magnátovi tentokrát vystoupila například dokumentaristka a herečka Jennifer Siebel Newsomová, která je vdaná za kalifornského guvernéra Gavina Newsoma. O svých zkušenostech s producentem napsala již v roce 2017 v eseji pro Huffington Post, tehdy ale prozradila jen málo podrobností. Zbylé čtyři údajné oběti zůstávají v anonymitě.

Většina údajných incidentů, kterými se soud nyní bude zabývat, se měla odehrát pod záminkou obchodních schůzek v luxusních hotelech v Beverly Hills a Los Angeles. Ke čtyřem údajným útokům pak mělo dojít i během oscarového týdne v roce 2013, kdy si Weinsteinovy hity – Terapie láskou a Nespoutaný Django – odnesly řadu sošek.

Když před pěti lety Weinsteinovým světem otřásl již zmiňovaný článek NYT, v průběhu následujících měsíců se přihlásily další desítky žen, které tvrdily, že je magnát sexuálně obtěžoval, nebo rovnou napadl. Policejní vyšetřování těchto obvinění se následně táhlo od Los Angeles až po New York či Londýn.

I když se očekává, že nynější soudní proces nepřitáhne takovou pozornost jako ten minulý, mnohé v Hollywoodu nejspíše přiměje ohlédnout se za hnutím #MeToo a zhodnotit jeho úspěch.

#MeToo a Hollywood

Nedávná studie hnutí, na kterou se odkazuje web BBC, například ukázala, že ačkoliv 83 % respondentů má pocit, že od roku 2017 došlo k pokroku, neuvěřitelných 69 % dále uvedlo, že se navzdory tomu se zneužíváním nebo nevhodným chováním na pracovišti osobně setkalo.

Zkušení filmoví producenti mají například často žádat své hvězdy o natočení sexuálních scén hned první den natáčení. Tímto způsobem si totiž herec nemůže v polovině filmu, kdy by se jeho přeobsazení značně prodražilo, nahotu rozmyslet.

Filmový průmysl a intimní scény

S problematikou sexuálních scén by měl nově pomoci takzvaný „koordinátor intimity“, který bude přítomen na place a jeho prací bude starat se o to, aby se herci při simulaci sexu cítili pohodlně a bezpečně.

Svou vlastní koordinátorku má například i stanice BBC a s její pomocí již vzniklo třeba drama Gentleman Jack.

Podle Kirsten Schafferové, výkonné ředitelky organizace Women in Film, tak hnutí ztratilo na původní intenzitě, ale k posunu došlo. Pět let staré události lidi značně zasáhly a zavedla se v reakci na ně řada nových přístupů či programů, které podle mnohých opravdu fungují. Nejen herečky pak mají ve filmové branži i více příležitostí.

O tom, že se obor změnil k lepšímu, podali britské BBC svědectví i samotní herečtí začátečníci. Mnozí dříve vyprávěli o strachu, kterému čelí, když jdou na konkurz, dnes však většina z těch, které novináři vyslechli v hereckém studiu Michelle Dannerové, uvedla, že s nimi až na výjimky bylo zacházeno s respektem.

Podle samotné Dannerové, učitelky herectví, jsou lidé v dnešní době opatrnější a konkurzy se staly mnohem bezpečnějšími i formálnějšími. „Obavy jsou stále reálné,“ cituje web Dannerovou, podle které se lidé nyní cítí více oprávněni se ozvat, pokud v práci dojde k pochybení. „Odstartovalo to hnutí #MeToo a už není cesty zpět.“

Mohlo by Vás zajímat

Soudní spor bývalého hollywoodského hereckého páru Johnnyho Deppa a Amber Heardové trval několik týdnů. Deppova exmanželka mu podle něj pomluvou o domácím násilí zničila kariéru. Ona ale trvá na tom, že ji bil a zneužíval. Proč svět kauza tolik zajímá? A co vypovídá o prostředí amerického filmu?

Weinsteinův příběh není jediný, který filmovým světem otřásl. Například Kevin Spacey, někdejší hvězda seriálu House of Cards, byl koncem roku 2017 propuštěn společností Netflix poté, co byl obviněn ze sexuálního obtěžování a napadení. Komik Louis C.K. kvůli masturbaci před ženami zase prakticky zmizel z televizních obrazovek.

Poměrně nedávno pak bylo hnutí #MeToo skloňováno i ve spojení se soudní pří mezi Johnnym Deppem a jeho bývalou manželkou Amber Heard. Debata se však poté, co se soud přiklonil na stranu herce, točila spíše o dalším osudu hnutí. Kritici verdiktu se totiž začali obávat, zda kvůli němu nedojde k umlčení žen, které se staly obětí sexuálního násilí.

#MeToo a společnost

Hnutí #MeToo ale není tématem jen pro filmový svět, nedá se mu upřít dopad na celou společnost. Například podle studie, kterou na konci září zveřejnil think-tank Pew Research Center, se většina Američanů domnívá, že obtěžování a zneužívání na pracovišti je v dnešní době méně tolerováno a ti, kteří takové chování nahlásí, mají větší podporu, než tomu bylo před příchodem hnutí.

„Neptali jsme se, zda je tento dopad nutně dobrý, nebo špatný, ale vidíme, že demokraté i republikáni, příznivci i odpůrci hnutí se zde do jisté míry shodují na tom, že k nějakému dopadu došlo,“ cituje web NBC News Annu Brownovou, výzkumnou pracovnici organizace a autorku zmiňované studie.

Materiál dále ukázal, že podpora hnutí souvisí především s politikou a demokraté ho podporují přibližně třikrát častěji než republikáni. Rozdíl podpory mezi stranami byl dokonce vyšší než mezi pohlavími.

Podporu pak ovlivňoval také věk. To je podle odborníků dáno tím, že u starších generací je pravděpodobnější, že obtěžování na pracovišti je pro ně – i na základě vlastních zkušeností – do určité míry normalizováno.

Mohlo by Vás zajímat

On byl slavný „čínský Jeff Bezos“, ona byla vysokoškolská studentka. Znásilnit ji měl před čtyřmi lety u ní doma v USA. Jedna z nejsledovanějších čínských kauz #MeToo o víkendu definitivně a nečekaně utichla.

Podle Dani Ayersové, výkonné ředitelky organizace Me too. International, však celkové výsledky průzkumu ukazují, že „v porovnání s dobou před #MeToo dnes existuje větší pochopení“ pro výskyt a nuance sexuálního obtěžování či napadení. Jak ale sama Ayersová dodává, existují také limity této kulturní změny.

Příkladem toho je například zjištění, že 46 % dospělých tvrdí, že zvýšený důraz na prevenci sexuálního obtěžování a napadení ztížil mužům interakci se ženami na pracovišti. Existence nejistoty, jak ke kolegyním přistupovat, proto podle Ayersové vyžaduje vzdělávání o tom, jak vypadá souhlas a vzájemná interakce, během které se obě strany respektují.

Studie Pew Research center sice zjišťovala, jak je vnímané hnutí #MeToo, odborníci jsou ale toho názoru, že budoucí průzkumy by měly zjistit také to, zda je více pachatelů skutečně hnáno k odpovědnosti a zda se oběti cítí bezpečněji, když o svých zážitcích promluví.

„Je užitečné vědět, že lidé tyto názory mají, je ale také velmi důležité navázat na ně výzkumem a zjistit, zda jsou tyto názory pravdivé,“ cituje NBC Heather Clarkeovou z University of Wisconsin-Green Bay, která se právě dopady hnutí na pracovišti zabývala.

Reklama

Doporučované