Hlavní obsah

Weinsteina přesunuli do věznice, kde si odpyká 23letý trest

Foto: Profimedia.cz

Harvey Weinstein na konci února.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý filmový producent Harvey Weinstein byl z nechvalně známého vězení Rikers Island přesunut do nápravného zařízení s maximální ostrahou Wende. Tam si sedmašedesátiletý Weinstein bude odpykávat 23letý trest za znásilnění a sexuální nátlak. Podle CNN je ve stejném vězení například vrah britského zpěváka Johna Lennona David Chapman.

Článek

Měli byste vědět:

– Na Manhattanu se o první části verdiktu rozhodovalo 24. února. Porota shledala Harveyho Weinsteina vinným v řízení, v němž proti němu svědčilo šest žen.

– Podle soudu se Weinstein dopustil znásilnění třetího stupně i sexuálního napadení prvního stupně.

– Proces se spoluzakladatelem filmové společnosti Miramax u nejvyššího státního soudu na Manhattanu představoval zásadní moment pro hnutí #MeToo.

Z jakých činů soud uznal Weinsteina vinným?

Podle verdiktu znásilnil v roce 2013 aspirující herečku Jessicu Mannovou a o šest let dříve sexuálně napadl asistentku produkce Mimi Haleyiovou. Zatímco za sexuální napadení mu hrozilo pětadvacet let ve vězení, za znásilnění nad ním visel pouze čtyřletý trest. A to kvůli tomu, že při aktu nepoužil a ani nehrozil násilím.

V jakých případech rozhodla porota o Weinsteinově nevině?

Například v případu údajného brutálního znásilnění herečky Annabelly Sciorraové. Ta uvedla, že ji jeden z nejmocnějších mužů Hollywoodu znásilnil na počátku 90. let. Výpovědi Sciorraové a dalších třech žen měly podle plánu generálního prokurátora vykreslit Weinsteina jako člověka s chováním sexuálního predátora. Kdyby porota případ Sciorraové posoudila opačně, Weinsteinovi by hrozilo doživotí.

O jaký trest požádala obhajoba?

Weinsteinův tým požádal soudce o pouze pětiletý trest. Výrazné snížení navrhované výše trestu odůvodnil tím, že soudní proces zničil producentův život na mnoha úrovních. V dokumentu, který soudce obdržel, také tým zmiňuje Weinsteinovu charitativní činnost a to, že jde o jeho první trest.

Byl Weinstein už někdy dříve kvůli sexuálnímu násilí vyšetřován?

Ano. V roce 2015 producenta obvinila italská modelka z toho, že ji při schůzce v jeho kanceláři osahával a snažil se „jí dostat pod sukni“. Ambra Battilana Gutierrezová šla na policii, která ji před další schůzkou s Weinsteinem napojila na odposlech. „Pět minut. Nenič naše přátelství kvůli pěti minutám,“ řekl producent modelce a naléhal na ni, aby k němu přišla. Manhattanský prokurátor Cyrus R. Vance mladší ale odmítl Weinsteina obvinit. Bál se, že by byla výpověď modelky zpochybněna kvůli jejímu nekonzistentnímu svědectví v případu sexuálního útoku v Itálii. Na prokurátora se pak snesla kritika.

Jaké je spojení mezi Weinsteinovým případem a hnutím #MeToo?

Proces, který odstartoval obsáhlý článek v listu The New York Times, se spoluzakladatelem filmové společnosti Miramax u nejvyššího státního soudu na Manhattanu představoval zásadní moment pro hnutí #MeToo. A podle NYT šlo i o klíčovou zkoušku v dohnání mocných mužů ke spravedlnosti kvůli sexuálnímu násilí nebo obtěžování. Proti filmovému producentovi, který má na svém kontě snímky Předčítač, Pulp Fiction i Terapie láskou, vystoupily desítky žen z branže kvůli sexuálnímu obtěžování. Právě skandál kolem Weinsteina byl před necelými třemi lety jedním ze zárodků pro rozšíření celosvětové kampaně #MeToo, která se točila kolem negativních zkušeností žen i mužů se sexuálním násilím či obtěžováním.

Jaké jsou na verdikt reakce?

Po prvním rozsudku byl důvod k oslavě. A to jak pro širokou paletu desítek Weinsteinových obětí, tak i organizací bojujících za práva žen. Podle těch rozsudek ustavil novou éru ženské emancipace. „Tento verdikt ukázal lidem, kteří ho sledovali zpovzdálí, že za své činy neseme odpovědnost,“ řekla Dawn Dunningová, bývalá herečka, která u soudu vypovídala. „Nemůžete využívat lidi jen proto, že máte moc a peníze,“ dodala pro NYT.

V posledních letech se k negativní zkušenosti s Weinsteinem přihlásily desítky žen. Kdo například?

Například herečka Angelina Jolie podle britské BBC uvedla, že jí dělal v roce 1998 návrhy v hotelovém pokoji. Její kolegyni Heather Grahamové měl zase Weinstein nabídnout soulož výměnou za roli ve filmu a herečka Salma Hayeková uvedla, že jí vyhrožoval smrtí. „Zabiju tě, nemysli si, že nemůžu,“ řekl podle ní producent. Při natáčení filmu Frida v roce 2002 jí měl několikrát navrhnout sex.

Mohlo by vás zajímat:

– Weinsteinův případ na časové ose od 5. října 2017 dopodrobna zpracovala britská BBC

– detailní popis Weinsteinova jednání vůči ženám v posledních čtyřiceti letech popsal list The New York Times

– článek Jodi Kantorové a Megan Twoheyové v NYT, který celý proces s Weinsteinem 5. října 2017 odstartoval

Reklama

Doporučované