Hlavní obsah

Skandál, který odstartoval MeToo. Soudní proces s Weinsteinem začal

Foto: Profimedia.cz

Dřívější filmový magnát Harvey Weinstein.

Reklama

aktualizováno •

Dříve byl známý hlavně jako producent v Hollywoodu, který stál třeba za filmem Kill Bill nebo trilogií Pán prstenů. Teď se o něm mluví jen v souvislosti se znásilněním a sexuálním obtěžováním. Po dvou letech vyšetřování započalo soudní řízení s Harveym Weinsteinem, filmovým producentem, na kterého se sneslo přes osmdesát obvinění.

Článek

Proces začal v pondělí, podle amerického listu The New York Times se potáhne nejméně dva měsíce. Jen výběr dvanáctičlenné poroty, která poté zasedne v budově newyorského nejvyššího soudu na Manhattanu, potrvá dva týdny. Dnešní, spíše formální jednání, ale zabralo jen hodinu.

Prokuratura v Los Angeles dnes nicméně vydala prohlášení, podle něhož je Weinstein obviněn ze dvou dalších útoků. Oba se podle žalobců měly stát v roce 2013, jeden vyšetřovatelé označili jako znásilnění a druhý za sexuální napadení. Vypracování obžaloby pozdržela váhavost obětí o incidentu vypovídat. Obvinění ze strany dalších tří žen prokuratura v Los Angeles dál prošetřuje.

Weinsteinovi hrozí zbytek života ve vězení, pokud ho soud usvědčí z nejzávažnějších obvinění – ze znásilnění a opakovaného sexuálního násilí páchaného na více osobách. Celý proces leží na dvou případech – asistentky produkce Mimi Haleyiové, kterou měl v roce 2006 Weinstein donutit k orálnímu sexu, a neznámé ženy, jejíž příběh se do médií ještě nedostal. Producent v červnu roku 2018 zaplatil kauci milion dolarů s tím, že trvá na své nevině.

Státní zástupci mají v úmyslu předvolat i několik dalších svědkyní, které mají doložit producentovu vinu. Na spoustu těch, které v posledních dvou letech vystoupily a do skládačky sexuálního obtěžování Weinsteinem přispěly vlastním dílem, se ale nedostane. Většina jejich výpovědí už přesáhla promlčecí lhůtu, nespadají pod jurisdikci státu New York nebo šlo o hrubé chování, které nelze trestat. Jiné oběti se procesu nechtěly zúčastnit kvůli dopadům na jejich vlastní reputaci.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z údajných obětí Mimi Haleyi se svou právní zástupkyní v roce 2017.

Skandál jako podhoubí pro kampaň #MeToo

Proti filmovému producentovi, který má na svém kontě snímek Předčítač, Pulp Fiction i Terapie láskou, vystoupily desítky žen z branže kvůli sexuálnímu obtěžování. Právě skandál kolem Weinsteina byl před necelými třemi lety zárodkem pro celosvětovou kampaň #MeToo, která se točila kolem negativních zkušeností žen i mužů se sexuálním násilím či obtěžováním.

Herečka Angelina Jolie podle britské BBC uvedla, že jí dělal v roce 1998 návrhy v hotelovém pokoji. Její kolegyni Heather Grahamové měl zase Weinstein nabídnout soulož výměnou za roli ve filmu a herečka Salma Hayeková uvedla, že jí vyhrožoval smrtí. „Zabiju tě, nemysli si, že nemůžu,” řekl podle ní producent. Při natáčení filmu Frida v roce 2002 jí měl několikrát navrhnout sex.

Není to ani poprvé, co newyorská policie i prokuratura Weinsteina vyšetřovaly. V roce 2015 ho italská modelka obvinila z toho, že ji při schůzce v jeho kanceláři osahával a snažil se „jí dostat pod sukni”. Ambra Battilana Gutierrezová šla na policii, která ji před další schůzkou s Weinsteinem napojila na odposlech. „Pět minut. Nenič naše přátelství kvůli pěti minutám,” řekl producent modelce a naléhal na ni, aby k němu přišla.

Manhattanský prokurátor Cyrus R. Vance mladší ale odmítl spoluzakladatele filmové společnosti Miramax obvinit. Obával se toho, že by byla výpověď modelky zpochybněna. A to kvůli jejímu nekonzistentnímu svědectví v případu sexuálního útoku v Itálii. Na prokurátora se pak po vypuknutí nynějšího případu snesla kritika.

Nejistý výsledek

I přes silné výpovědi je stále nejasné, která ze stran bude mít v soudním procesu převahu. Prokurátoři museli na cestě k nejvyššímu soudu státu New York udělat několik změn – v příštích měsících nezazní výpověď oběti, která měla být pro případ klíčová. Došlo i na škatulata v týmu vyšetřovatelů.

A naopak Weinsteinův tým vytáhl jedno ze svých potenciálních es z rukávu. Vřelou korespondenci obviněného s oběma údajnými oběťmi, s nimiž si psal i po útocích. „Miluji tě, pořád. Ale nesnáším cítit se jako kořist,” napsala jedna z žen. V jiné textovce píše Haleyiová Weinsteinovi, aby si s ním domluvila schůzku. Některé ženy, jež producenta obvinily, s ním podle vlastní výpovědi zůstaly v kontaktu – jednoduše kvůli jeho silné pozici ve filmovém průmyslu.

Očekává se, že výslechy svědků, které provede obhajoba, nejvíce rozvíří vody ostře sledovaného soudního řízení. Pro vyslýchané ženy půjde podle bývalých státních zástupců o bolestivou záležitost. A lehká práce to nebude ani pro Weinsteinovu obhájkyni Donnu Rotunnovou. Naopak Weinstein, středobod celé kauzy, svědčit neplánuje.

Pro konečný výsledek bude zásadní i složení poroty. „Toto je přesně typ případu, kdy je výběr poroty klíčový. Míří na něj reflektory,” uvedl newyorský právník Josh Dubin, který se na selekci a analýzu porotců specializuje.

Reklama

Doporučované