Hlavní obsah

Bělorusko tvrdí, že zmařilo útok dronů z Litvy; Vilnius to označil za nesmysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Úřad běloruského prezidenta

Autoritářský běloruský prezident Alexandr Lukašenko, ilustrační fotografie.

Reklama

Šéf běloruské KGB na zasedání Všeběloruského lidového shromáždění uvedl, že tajná služba zabránila úderům bojových dronů z Litvy na hlavní město Minsk. Neposkytl ale důkazy ani nesdělil detaily. Litva tvrzení označila za nesmysl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Náčelník běloruské tajné služby KGB ve čtvrtek prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

„Je to nesmysl. Nenapadá mne jiné slovo,“ reagoval mluvčí litevské armády Gintautas Ciunis. „Taková prohlášení běloruské KGB lze považovat za pokračující nepřátelskou provokaci a informační útok proti Litvě, které nemají nic společného s realitou. Lze mít za to, že jsou také určeny domácímu publiku země,“ uvedlo litevské centrum krizového řízení.

Lukašenko mluví často o nebezpečí útoku ze strany NATO nebo Ukrajiny, což používá jako ospravedlnění pro užší vojenskou integraci s Ruskem a pro udržování běloruského obranného a bezpečnostního aparátu v neustálém stavu nejvyšší pohotovosti, podotkla agentura Reuters.

Na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění Lukašenko podle Reuters tvrdil, že jeho země čelí vážným vnitřním i vnějším hrozbám, které vyžadují, aby země změnila svůj bezpečnostní postoj, a mluvil o jaderném odstrašení. Rusko podle jeho slov na území Běloruska rozmístilo „několik desítek“ taktických jaderných zbraní na základě dohody, kterou s Putinem oznámil loni.

Reklama

Související témata:

Doporučované