Hlavní obsah

Američtí demokraté schválili návrh republikánů na financování vlády. Vyhráno je do 8. února

Američtí demokraté podpoří návrh republikánů na další financování vlády (video: AP).

 

Reklama

Finance budou podle senátního návrhu přístupné do 8. února. Sněmovna ale už minulý týden schválila návrh na další financování vlády do 16. února. Bude tak muset o návrhu znovu hlasovat a změnit datum. Konečné slovo má prezident.

Článek

Američtí demokraté se rozhodli podpořit návrh na další financování vlády. K závěru dospěli po třech dnech vyjednávání s republikány. V americkém Kongresu to oznámil šéf demokratických senátorů Chuck Schumer.

Vládní úřady byly bez peněz od půlnoci z pátku na sobotu. Podmínkou demokratů za jejich hlas byla ochrana mladých přistěhovalců.

„Za několik hodin bude mít vláda peníze,” řekl Schumer z tribuny Senátu. Návrh na ukončení rozpočtového provizoria získal dostatečný počet hlasů rychle. Při hlasování ho podpořilo 81 ze 100 senátorů. Informovala o tom televize CNN.

Finanční toky budou podle senátního návrhu otevřeny do 8. února. Demokraté očekávají, že do té doby se podaří dojednat s republikány dohodu ohledně deportace přistěhovalců. Ta by měla chránit před deportací osoby, které se ocitly v USA jako děti a nemají právo na trvalý pobyt.

Vzhledem k tomu, že Sněmovna reprezentantů minulý týden schválila návrh na další financování vlády do 16. února, bude muset o senátním návrhu znovu hlasovat a změnit datum. Konečné slovo pak bude mít prezident USA.

Podle amerických médií byli republikánští vyjednávači v kontaktu s demokraty celý víkend až do pondělí.

Vůdce republikánů Mitch McConnell cítí naději a doufá, že se podaří dojít k dohodě nejen ohledně ochrany přistěhovalců a programu DACA, který se tím zabývá. Témata k diskuzi ohledně podpory rozpočtu se také týkají hraniční zdi, vojenského rozpočtu, výdajů na likvidaci živelních pohrom.

Bílý dům dal najevo, že o programu DACA hodlá diskutovat až v okamžiku, kdy bude financování vlády obnoveno. Prezident Donald Trump se podle amerických novinářů od pátku na veřejnosti neobjevil, demokratické senátory údajně ani nekontaktoval. Neodcestoval na obvyklý víkendový pobyt na Floridu a objevily se zprávy, že bude muset kvůli problémům s rozpočtovým provizoriem odložit cestu do švýcarského horského letoviska Davos, kde se má od středy účastnit Světového ekonomického fóra.

Reklama

Doporučované