Hlavní obsah

Američtí lovci zabijí kvůli trofejím 800 opic ročně. Povolenka na odstřel je levná

Američtí lovci zabijí ročně více než 800 opic kvůli trofejím.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Počty zabitých opic jsou alarmující, varují ochránci zvířat. Průměrně jich lovci kvůli trofejím zastřelí více než 800 ročně. Mezi lety 2006 a 2017 pak rukama obchodníků prošlo více než 11 tisíc opičích trofejí – většina z nich skončila právě ve Spojených státech.

Článek

Ochránci zvířat upozorňují na alarmující počty opic zabitých americkými lovci. Průměrně jich kvůli trofejím zastřelí více než 800 ročně. Mezi lety 2006 a 2017 pak rukama obchodníků prošlo více než 11 tisíc opičích trofejí – většina z nich skončila právě ve Spojených státech. Mezi nejoblíbenější lovené druhy primátů patří pavián čakma nebo kočkodan červenozelený. Nejvíce ulovených primátů pochází z Jihoafrické republiky, Namibie, Zimbabwe, Zambie nebo Mosambiku. Opice jsou pro trofejní lov vyhledávané zejména proto, že licence pro jejich odstřel stojí jen velmi málo peněz.

V Kalifornském zálivu se objevila vzácná mláďata sviňuch. Na světě je celkem 18 jedinců

Jen lidská hloupost a chamtivost, hodnotí šéf dvorské zoo čínskou legalizaci výrobků z nosorožčích rohů

Trofejní lov je podle mezinárodního práva legální, ale na rozdíl od drahých poplatků za zabíjení velkých zvířat, jako jsou lvi a nosorožci, licence na střílení opic je o poznání levnější. „Je často zdarma nebo se poplatky za trofeje pohybují jen kolem 20 dolarů, proto je o ně takový zájem,“ uvádějí ochránci zvířat pro The Independent.

Mezinárodní svaz pro ochranu přírody (IUCN) tvrdí, že primáti, které lovci vyhledávají, nespadají do skupiny ohrožených zvířat, ale podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin musí být s primáty zacházeno s velkou opatrností.

Reklama

Související témata:

Doporučované