Hlavní obsah

Amerika se bála noci plné výtržností, zatím však „zlobili“ jen roboti

Foto: Shutterstock.com

Obchodníci v New Yorku se připravili na pouliční nepokoje. Mnohé obchody dostaly „kabát“ z překližky.

Reklama

Volební souboj mezi Donaldem Trumpem a Joem Bidenem provázely obavy z násilí a zastrašování voličů té či oné strany. Velká většina Američanů ale odvolila v klidu, výjimkou bylo několik incidentů s robotickými telefonními hovory.

Článek

„Až dosud je to úleva,“ citoval deník The Washington Post Daryla Johnsona, bývalého vysokého představitele ministerstva pro vnitřní bezpečnost, který se soustředí na domácí terorismus. Johnson ale zároveň varoval, že v tomto směru ještě není vyhráno – riskantní bude období krátce po vyhlášení volebních výsledků, na které se může ještě dlouho čekat.

V úterý večer se většina stížností omezila na robotické telefonní hovory, které se mezi voliči snažily šířit mylné informace.

Zvláštní telefonní linka zřízená na ochranu voleb hlásila takovéto incidenty hned ze 17 států Unie. Jak řekla michiganská prokurátorka Dana Nesselová, volající hlavně nabádali voliče, aby šli volit později a vyhnuli se tak frontám před volebními urnami. „Nevěřte lžím! Nechte zaznít svůj hlas,“ tweetovala.

Některým lidem rovněž v Michiganu pak přišly falešné SMS zprávy, které předstíraly, že jsou od Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Ty voliče informovaly o údajné typografické chybě, kvůli níž se přehodily volební lístky: „Pokud máte v úmyslu hlasovat pro Joea Bidena, hoďte tam Trumpa a obráceně,“ vyzývala zpráva voliče v Dearbornu, což je město s nejvyšší koncentrací muslimů ve Spojených státech.

Menší problémy hlásila i jiná místa v USA. Někde se otevřely volební místnosti později, než měly, v některých okresech v Georgii, Ohiu, Pensylvánii či Texasu špatně fungovaly volební přístroje či software.

Falešné informace šířil během volební noci podle sociálních médií i sám Donald Trump. Twitter a Facebook označily příspěvky republikánské hlavy státu, v nichž psala o tom, že se Bidenův tábor snaží „ukrást volby“, za sporné. Twitter navíc uživatelům znemožnil, aby ho lajkovali nebo sdíleli.

+11

Reklama

Související témata:

Doporučované