Hlavní obsah

Anatomie jednoho hoaxu, který sdílí KSČM. „Protestujícím nabízeli peníze a příště vytáhnou i mrtvolu.“

Foto: Tereza Koudelková

Našli jsme autory hoaxů o včerejším protestu.

Reklama

Včerejší demonstrace na Václavském náměstí přivedla do centra Prahy podle organizátorů 120 tisíc lidí. Několik týdnů protestů vyvolalo velké emoce a stalo se i námětem pro šíření dezinformací. KSČM na svém Facebooku sdílela post, ve kterém se odkazuje na to, že demonstrující byli za účast placeni, a píše se v něm i to, že „sorosovci jsou na dalších akcích připraveni vytáhnout i skutečnou mrtvolu“.

Článek

Pátrali jsme po původu této zprávy, kterou komunisté sdíleli od uživatele Romana Konopky s odkazem na Břetislava Olšera.

Ten je šéfredaktorem webu Rukojmí a autorem, který často přispívá do Parlamentních listů a na web InfoWars.cz. Olšer ve svých textech útočí až vulgárním způsobem na pravicové politiky (Miroslava Kalouska např. označil ve svém textu za retardovaného podivína), často mluví o Sorosovi, účelovém vstupu ČR do NATO i ostudě Madeleine Albrightové. Zároveň zpochybňuje situaci na Ukrajině a pomáhá ruským dezinformacím.

Na webu Rukojmí o včerejší akci Milionu chvilek píší autoři jako o pochybné demonstraci, kde si lidé nechávají myšlení ovládat elitami.

S Olšerem se nám podařilo spojit. Požádali jsme ho o dodání kontaktu a důkazů pro jeho slova. Během krátké chvíle nám přišel e-mail se stejným textem, který je posílán v rámci řetězových e-mailů a sdílí ho i KSČM.

Foto: Facebook KSČM

Printscreen postu na sociální síti KSČM. Ze stránky příspěvek už zmizel.

„Neověřoval jsem to. Byl to pocit.“

Informaci jsme se pokusili ověřit u tiskové mluvčí KSČM. „Nevím, o čem mluvíte. Spojte se s kolegou, který nám spravuje náš Facebook. Ten vám řekne více,“ odpověděla mluvčí komunistů Helena Grofová.

Zavolali jsme tedy správci facebookové stránky komunistů Martinovi Kalousovi. „Nemám jistotu, že jsou ty zprávy pravdivé. Byl to pocitový moment. Neověřoval jsem si to,“ odpověděl s tím, že příspěvek ani pořádně nečetl. „Četl jsem pouze začátek zprávy. Sdílel jsem to, protože jsem si myslel, že je to v pořádku. Nějak jsem si to neověřoval. Autora e-mailu neznám. Znám Břetislava Olšera, ale autora původní zprávy ne,“ odpověděl nám Kalous s tím, že příspěvek má na stranické stránce stejně malý počet sdílení.

„Vzhledem k tomu, že to má jenom pár sdílení, tak to tolik lidí nevidělo,“ odpověděl na dotaz, zda mu nevadí, že komunisté pomáhají šířit dezinformaci o protestu proti premiérovi Babišovi. Jeho vládě komunisté umožnili vznik. Po našem dotazu byl příspěvek ze stránky bez dalšího vysvětlení smazán.

„Slyšel jsem to. Může to být pravda a taky nemusí.“

Podařilo se nám spojit i s autorem původního e-mailu, který nám po chvíli potvrdil, že zprávu skutečně napsal on.

„Je to možné, že jsem se někomu zmínil. To jste už dneska asi třetí, kdo kvůli tomu volá. To je skoro, jako kdyby se to vyšetřovalo. Psal jsem ten příspěvek,“ řekl nám po delší odmlce autor František Kudláček. Informaci mu prý mezi řečí sdělila jeho bývalá žena s tím, že neví, kde ona k této zprávě přišla a nemůže ji tedy potvrdit.

Organizátoři protestů z Milionu chvilek i organizátoři místních protestů v místě bydliště pana Kudláčka pro Deník N odmítli, že by došlo k placení protestujících.

„Co já vím, kde tyto informace zjistila? Neosočuji nikoho. Nikoho jsem nejmenoval. Já jsem psal, že jim ty peníze nabízí. Já nevím, kdo to má být. Já jsem je nikdy neviděl a neznám je,“ tvrdil nám v telefonickém rozhovoru pan Kudláček o tom, kde vzal informace o placení protestujících.

„Co jsem slyšel, tak to jsem lidem sdělil. To můžu říct v hospodě a kdykoliv jinde. Může to být pravda a také to nemusí být pravda,“ popisoval překvapeně svůj pohled na zprávu, která se mezitím šíří v řadě dezinformačních skupin na sociální síti Facebook.

Zajímali jsme se o to, zda on sám byl svědkem podobné události. Případně zda se jinak snažil tuto informaci ověřit a zda mu nevadí, že se tato informace šíří po sociálních sítích i v řetězových e-mailech. „Ježíšmarjá, pane redaktore. To vyplynulo z naší debaty. Prostě jsme se spolu bavili a mezi řečí mi bývalá žena něco řekla. Nějaká demonstrace na Václavském náměstí mě nebere. Nevím, jestli je to pravda a ani mě to nezajímá. Já jsem tohle slyšel a prostě jsem to poslal dále. Je to drb, jako každý jiný. Pro někoho to je pravda a pro někoho to pravda není,“ dodal s tím, že proti protestům na Václavském náměstí nic nemá.

Poslal jsem to kamarádovi. Řada věcí není pravdivá

Za zhruba třicet minut se nám pan Kudláček ozval znovu. Informaci prý poslal svému kamarádovi pomocí soukromého e-mailu: „Zjišťoval jsem, o co tedy jde a kde se to mohlo vzít. Pan Olšer není v mých přátelích, tak jsem spekuloval, kde se to mohlo vzít. Zjistil jsem, že šlo o soukromý e-mail, který jsem poslal svému kamarádovi Milošovi Dostálovi. V tom popisuji, co jsem slyšel od své ženy. Byla to spekulace a řadu věcí jsem si v tom e-mailu vymyslel a tipoval jsem. Zjistil jsem si, kolik stojí jízdenka do Prahy a kolik stojí oběd do Prahy. A to jsem tam napsal.“

Jeho kamarád prý poslal zprávu dále v rámci spolku Karlova legie: „On sebral můj soukromý e-mail a dal ho na internet. Udělal to přes Karlovu legii, kam to poslal a oni to dostali dále mezi lidi,“ uzavírá Kudláček.

„Hrozí nám majdan a barevné revoluce.“

Seznam tedy zatelefonoval i Miloši Dostálovi, který podle svého kamaráda poslal jeho nepravdivou zprávu dále.

„Přišla mi to jako hodnověrná informace. Nijak jsem ji neověřoval. Věřil jsem, že je to pravda, když u toho kamarád byl a takhle mi to podal. Jsem nakloněn tomu, co se v té zprávě píše. Někde jim (demonstrujícím) platili, někde třeba ne. Rozeslal jsem ten e-mail pár známým lidem,“ začíná rozhovor muž, který přiznává, že má blízko ze skupině Karlova legie.

Co to je za skupinu?

„Karlova legie? Nevím, jestli vám na to mám odpovídat. Jste na druhé straně. Nevěřím, že z mých informací uděláte dobrou zprávu. Je to společnost lidí, kteří hovoří o problémech našeho současného světa,“ popisuje skupinu Dostál.

„Může to mít pokračování ve stejném duchu, jako to bývá u barevných revolucí. Je to varovná věta, jako to bylo na Majdanu. Potřebovali postřílet vlastní lidi, aby se ta revoluce dala do pohybu. Tam to bylo a u nás to může mít podobný scénář jako v listopadu 1989,“ říká o větě, že protestující a sorosovci jsou schopní na dalších demonstracích dodat i opravdovou mrtvolu. Ve skupině si spolu prý sdílí i zajímavé články z webů, které nejsou mainstreamové (většina z nich je podle webu konspiratori.sk vedena v sekci dezinformační).

„Čaputová, majdan i Člověk v tísni"

„Přečtěte si něco z prvních zpráv bývalého velvyslance pana Bašty. Pan Bašta tam má řadu článků, kde varuje před vývojem směrem k Majdanu a barevné revoluci u nás. Ta poptávka tady existuje. Je zevnitř i zvenku. Já mám velké obavy z dalšího vývoje. Mám velmi negativní názor na tyto demonstrace,“ popisuje svůj pohled na svět Dostál, který stál na začátku celého řetězového e-mailu.

„Myslím si, že není problém dotovat demonstrace. S jakým rozpočtem hospodaří Člověk v tísni? S miliardou. Když jsem tam volal, tak mi neřeknou, kolik jim dal kdo peněz. Roční závěrky nemají hodnotu. Do neziskovky se může dostat řada nastrčených peněz. Podívejte se, to je jako s tou prezidentkou Čaputovou, které dají cenu. Dají jí peníze, pozvou ji a už v tom je. Dá si do svých poradců proamerické jestřáby a takhle to funguje i u nás,“ tvrdí Dostál.

Dezinformace o placené demonstraci se mezitím šíří v řetězovém e-mailu. Odborníci varují před rizikem, které s těmito e-maily souvisí. Podle sdružení Elpida např. až 90 % českých důchodců dostalo řetězový e-mail.

Reklama

Doporučované