Hlavní obsah

Anglie mění cestovní pravidla. Těžit z nich má především cestovní průmysl

Foto: Profimedia.cz

Očkovací centrum v Londýně.

Reklama

Britská vláda zjednoduší pravidla testování pro návrat z většiny zemí světa. Ty již nebudou řazeny podle semaforu, ale v případě špatné situace na jeden seznam. Vláda tak reaguje na kritiku ohledně chaotického třídění zemí.

Článek

Britský ministr pro dopravu Grant Shapps uvedl v pátek, že semaforový systém rozlišování států na tři skupiny dle míry ohrožení covidem-19 skončí. Místo něj vejde v platnost jednotný seznam států označující země s vysokým rizikem nákazy.

Podle opatření, které vejde v platnost 4. října, tak budou muset absolvovat povinnou desetidenní karanténu ve státem zřízeném hotelu jen lidé ze zemí uvedených na speciálním seznamu. Kompletně naočkovaní dále nebudou potřebovat před návratem do Anglie test, pokud se nebudou vracet ze země na jednotném seznamu. Od konce října pak bude možné provést povinný test druhý den po návratu levnější metodou testování, než je PCR.

Nové rozhodnutí má „zjednodušit mezinárodní cestování tak, aby došlo ke snížení nákladů, využití vysoké míry proočkovanosti a docílení toho, abychom byli všichni v bezpečí“, uvedl na svém Twitteru Shapps.

Ne všechny země Britského království nicméně s rozhodnutím vlády souhlasí. Skotsko, které podobně jako Anglie a Wales odstraní ze seznamu velice rizikových zemí osm států, si určitou formu testování po návratu zachová. Tamní ministr pro dopravu Michael Matheson proto uvedl, že konec testování nebude. Dojde nicméně k jeho zjednodušení. Podle něj existují obavy, že „(rozhodnutí) sníží schopnost bránit veřejné zdraví skotského národa“.

Podobně se vyjádřila i velšská vláda. Tamní sociální a zdravotní ministr Eluned Morgan uvedl, že upuštění od testovací povinnosti by mohlo „oslabit obrannou bariéru proti importování infekcí a zvýšit možnost výskytu nové infekce a variant, které by se tak dostaly do Velké Británie a Walesu“.

Naopak z nového rozhodnutí vlády mají radost především subjekty z cestovního sektoru. Generální ředitel cestovní kanceláře Thomas Cook Alan French uvedl, že díky rozhodnutí vlády vzrostly rezervace na polovinu října oproti srpnu o 200 procent, a očekává, že budou dále přibývat.

„Na základě našich dnešních rezervací bych očekával, že tento víkend bude zatím největší v tomto roce, protože lidé využijí výhodné nabídky, nových jednodušších pravidel pro testování a zjednodušeného systému pro mezinárodní cestování,“ cituje jeho slova britský server The Guardian. Z výhod se těší i generální ředitel letiště Gatwick Stewart Wingate, podle kterého mohou zákazníci „rezervovat dovolenou s větší jistotou několik měsíců před Vánocemi i po nich“, a zdůrazňuje, že i on vnímá výrazně vyšší poptávku.

Pár desítek minut poté, co ministr Shapps oznámil nová pravidla, prudce stoupl provoz až o 130 procent i na platformě vyhledávající levné letenky a ubytování Skyscanner.

Reklama

Doporučované