Hlavní obsah

Velká Británie zadržuje občany zemí EU i na několik dní

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Občany EU ve Velké Británii zadržují v letišních detenčních místnostech či vzdálenějších centrech i několik dní. Děje se tak kvůli porušování pravidel vstupu do země.

Článek

Diplomaté Evropské unie vyjádřili znepokojení nad tím, že Velká Británie ve střediscích pro vyhošťování imigrantů v některých případech zadržuje občany EU po dobu až sedmi dní, než jim umožní návrat do domovských zemí. Podle webu Politico to odráží zacházení, kterému jsou již dlouho vystaveni státní příslušníci mimoevropských zemí.

Mezi těmi, kterým je odepřen vstup a jsou zavíráni, jsou i Evropané, kteří do Velké Británie cestují za účelem pracovního pohovoru. Hovoří o tom, že jsou vystaveni traumatizující a ponižující zkušenosti vyhoštění, a to navzdory pravidlům ministerstva vnitra, která výslovně umožňují účast na pohovorech i osobám bez víza.

K rostoucímu počtu zadržení přispěly i nejasnosti ohledně toho, zda občané EU mohou v Británii najít práci a poté se s nabídkou vrátit domů, aby mohli požádat o pracovní vízum. V jiných případech návštěvníci jasně porušují pravidla, například ta, která nyní zakazují občanům EU přijímat neplacené stáže.

Dvě Španělky, které byly zadrženy na letišti Gatwick 2. a 3. května poté, co přiletěly samostatnými lety z Valencie a Bilbaa, sdělily deníku Guardian, že jen na letišti Gatwick bylo minulý týden během 48 hodin zadrženo a vyhoštěno nejméně dvanáct evropských občanů. Většinou šlo o mladé ženy.

Pětadvacetiletá žena z Valencie, která nechtěla uvést své jméno, si myslela, že může ve Velké Británii hledat práci alespoň do října. V zemi již v roce 2019 totiž žila a pracovala. Na to, že ji do země nevpustí a vyhostí, měla zareagovat tak, že si na týž den chtěla zakoupit letenku zpět domů.

Místo toho ji příslušníci pohraniční stráže podle webu The Guardian poslali do detenčního centra Yarl's Wood v hrabství Bedfordshire, kde strávila tři dny.

Podle BBC bylo toto středisko, které má kapacitu 400 osob, loni přebudováno na středisko pro migranty z kanálu La Manche. Ženě, která ani neměla přístup k mobilnímu telefonu, bylo řečeno, aby počkala na pohovor s pracovníky ministerstva vnitra. Její sestra a kamarádka ji podle webu Politico mohly ve středu večer navštívit, ale kvůli obavám ze šíření koronaviru ji i všechny ostatní v centru drželi v izolaci.

Britské ministerstvo vnitra zatím nezveřejnilo oficiální údaje o počtu státních příslušníků EU, kteří byli v těchto střediscích od začátku roku zadrženi. Web Politico však hovoří alespoň o 30 případech, které se týkaly německých, řeckých, italských, rumunských a španělských státních příslušníků.

Délku zadržování osob lze podle webu Politico částečně vysvětlit cestovními omezeními zavedenými kvůli pandemii koronaviru. Pro návrat občanů EU je totiž k dispozici méně letů, ministerstvo vnitra navíc musí před jejich návratem zajistit povinný test na koronavirus.

Jeden z diplomatů však podle webu Politico uvedl, že některé evropské vlády považují délku některých zadržení za „nepřiměřenou“ a přály by si, aby EU zaujala vůči britské administrativě tvrdší postoj. Osm poslanců Evropského parlamentu se také obrátilo na předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou s dopisem, v němž vyjádřili obavy, že přístup ministerstva vnitra je v rozporu s „duchem dohody o brexitu“.

„Posílání mladých občanů EU do detenčních center je hrubě nepřiměřené a porušuje ducha dobré spolupráce, kterou bychom očekávali,“ uvedl Dacion Cioloș, předseda frakce poslanců Evropského parlamentu Renew Europe.

Občané EU mohou do Británie vstoupit bez víz za účelem turistiky a zůstat zde až 90 dní. Britská pohraniční služba je však oprávněna odmítnout vstup občanům EU, pokud mají úředníci důvodné podezření, že mají v úmyslu v zemi pracovat, ale nemohou předložit potřebné doklady.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že nová pravidla jsou jasná a lze je snadno zkontrolovat online. „Vyžadujeme důkaz o právu jednotlivce žít a pracovat ve Spojeném království,“ uvedl mluvčí. Přesto ministerstvo vnitra v doporučeních výslovně uvádí, že návštěvníci země se i bez pracovních víz mohou „účastnit schůzek, konferencí, seminářů, pohovorů“ a „vyjednávat a podepisovat dohody a smlouvy“.

Téměř polovina občanů Evropské unie žijících v Británii se obává, že v budoucnu bude oslabeno respektování jejich občanských práv a že s nimi nebude zacházeno stejně jako s Brity. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila organizace Independent Monitoring Authority (IMA).

I když se většina respondentů domnívá, že je s nimi nyní zacházeno stejně jako s občany Spojeného království, tím, že s nimi bude zacházeno stejně i v budoucnu, si není jisto 44 procent dotázaných, uvádí organizace, která se zaměřuje na ochranu občanských práv občanů EU v Británii.

Občané EU mají i po brexitu stejná práva týkající se života, práce nebo přístupu k sociálnímu systému, pokud v Británii žili před 31. prosincem 2020 a do 30. června se zaregistrují do programu pro rezidenty z EU (EU settlement scheme).

Reklama

Doporučované