Hlavní obsah

Ani bomby, ani zbraně. Teroristé nově útočí v automobilech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Útokům ve vozidlech se dá jen těžko zabránit. Teroristé se k nim uchylují častěji.Video: Josef Mačí

 

Bombové útoky vyžadují organizovanou skupinu a rozsáhlé plánování. Zaútočit automobilem zvládne jednotlivec.

Článek

Nice, Berlín a nyní Londýn. Tři evropská města spojuje nový typ teroristických útoků, který v minulém roce zasáhl překvapenou Evropu. Znovuobjevenou zbraní útočníků jsou automobily a jejich cílem davy lidí na veřejných místech.

Okolnosti středečního automobilového útoku sledujte ve videu:

V předchozích letech teroristé používali konvenční prostředky, tedy bomby a střelné zbraně. Nejhorší útok, mimo leteckých katastrof Air India v Irsku a ve skotském Lockerbie, zažil v roce 2005 Madrid. Bombové útoky na vlaky si vyžádaly 191 mrtvých. O rok později zemřelo při výbuších v londýnské veřejné dopravě 56 lidí. Předloňské pařížské útoky přidaly do smutných statistik 130 obětí.

„Zavražděte je nožem, přejeďte je autem."

Ale zatímco útoky výbušninami a střelnými zbraněmi vyžadují organizovanou skupinu a rozsáhlé plánování, sražení davu lidí vozidlem je účinnou a přitom jednoduchou alternativní taktikou. Bývalý mluvčí Islámského státu Abú Muhammad al-Adnání proto už v roce 2014 nabádal následovníky organizace, aby podnikali útoky automobily nebo noži.

„Pokud si neopatříte bombu nebo kulku, rozbijte mu hlavu kamenem, zavražděte ho nožem, přejeďte ho autem, shoďte ho z výšky, uduste ho nebo ho otravte,” řekl al-Adnání, který zemřel v srpnu 2016 v Sýrii.

V Berlíně vjel v prosinci nákladní vůz na vánoční trh. Incident nepřežilo 12 lidí.

Ačkoliv si Evropa teprve zvyká na novou taktiku teroristů, například Izrael má s útočníky v automobilech už bohaté zkušenosti. V roce 2008, těsně před návštěvou amerického kandidáta na prezidenta Baracka Obamy, projel palestinský terorista ulicemi Jeruzaléma v buldozeru a zabil 16 lidí. Podobné útoky se v blízkovýchodní zemi opakují, naposledy v lednu tohoto roku zabil další Palestinec v autě čtyři vojáky.

Islámský stát si přál útok v Londýně

Počet džihádistických útoků v Evropě se podle Europolu zvýšil ze čtyř v roce 2014 na 17 o rok později. Zároveň s tím se ale rapidně zvýšil i počet zadržených - z 395 na 667.

Když v roce 2016 začal Islámský stát ztrácet dobytá území, zaměřil svou pozornost právě i na Velkou Británii. Radikální islámská organizace vybízela své budoucí bojovníky, aby zaútočili konvenčními zbraněmi, podobně jako v Paříži nebo v Bruselu, napsal britský list The Guardian.

Navzdory značnému množství britských občanů v řadách Islámského státu se na ostrovech nepodařilo vybudovat souvislejší síť teroristů jako ve Francii nebo v Belgii. Stoupenec Islámského státu se proto spolehl na útoky autem nebo nožem, které se dají jednoduše naplánovat, ale velmi těžko se jim dá zabránit.

Londýn to zažil poprvé tento týden.

Doporučované