Hlavní obsah

V Londýně útočil 52letý Brit s kriminální minulostí. Šla po něm MI5, terorista podle ní nebyl

Policie odtajnila totožnost londýnského útočníka.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Středeční teroristický útok u budovy britského parlamentu v Londýně má čtvrtou oběť. Svým zraněním v nemocnici podlehl 75letý muž.

Článek

Pachatelem středečního útoku v Londýně, který byl na místě zastřelen, byl podle policie 52letý Khalid Masood s bohatým trestním rejstříkem. Rodák z Kentu v jihovýchodní Anglii ale nevzbuzoval podezření z přípravy teroristického útoku, uvádí se v policejním prohlášení.

"Masood nebyl v současnosti předmětem žádného vyšetřování a nebyly žádné předchozí informace o tom, že by měl v úmyslu spáchat teroristický útok," uvádí se v prohlášení. "Nicméně byl znám policii pro řadu předchozích rozsudků za napadení, včetně těžkého ublížení na zdraví, držení útočných zbraní a narušování veřejného pořádku," uvádí policie.

Studio Seznamu o teroristickém útoku v Londýně.

Poprvé byl Masood, který o sobě v jednom dotazníku tvrdil, že je učitel, odsouzen v listopadu 1983 za poškozování cizí věci. Poslední rozsudek byl nad ním vynesen v prosinci 2003 za držení nože. Nikdy nebyl odsouzen za žádný čin vztahující se k terorismu.

Britská premiérka Theresa Mayová v parlamentu tvrdila, že Masood byl před několika lety kvůli "násilnému radikalismu" v hledáčku britské tajné služby MI5.

Centrum Londýna po atentátu:

Policie už opět pouští do centra Londýna obyvatele, turisty a dopravu.

K útoku se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát. Informovala o tom agentura Reuters. IS se obvykle hlásí k odpovědnosti za všechny teroristické činy, které atentátníci v západním světě podniknou.

Čtyři mrtví a útočník

Středeční teroristický útok v Londýně si přímo vyžádal vedle zabitého útočníka další tři mrtvé. Ve čtvrtek pak svým zraněním v nemocnici podlehl 75letý muž.

Muž utrpěl zranění na Westminsterském mostě, kde útočník ve středu najel do lidí na chodníku svým vozem. Příbuzní zesnulého byli informováni a dostává se jim podpory od zvlášť vyškoleného policisty, uvedla policie.

Kromě 75letého muže, jehož identita zatím není známa, zemřeli na následky zranění, které utržili na mostě přes řeku Temži, také 43letá Aysha Fradeová původem ze Španělska a 54letý americký turista Kurt Cochran, který cestou po Evropě slavil s manželkou 25. výročí svatby.

Zraněním podlehl také 48letý policista Keith Palmer, kterého atentátník pobodal u budovy parlamentu.

Při útoku utrpělo zranění 40 lidí. České Ministerstvo zahraničí ve středu uvedlo, že nemá informace o možných Češích mezi mrtvými či zraněnými.

Kamery zachytily okamžik útoku v Londýně, podívejte se:

Záznam útoku z bezpečnostních kamer.

Čin byl inspirován „mezinárodním terorismem" a pachatel jednal podle všeho sám. Britská policie ale v reakci na středeční teroristický útok v Londýně provedla na několika místech v Británii razie, při kterých zadržela osm lidí.

Na webu se mezitím spekuluje o možných vazbách útočníka na Birmingham. „Ten muž z Londýna tady žil," citovala agentura AP jistého svědka z Birminghamu.

Spekulace živí i fakt, že do tohoto anglického města vedly stopy útoků v Paříži a Bruselu. Britský soud loni v prosinci poslal do vězení Brita Mohammeda Aliho Ahmeda a Belgičana marockého původu Zakariase Boufassila za podporu terorismu, kteří předali peníze Mohamedovi Abrinimu. Abrini, který je ve vazbě v Belgii, je podezřelý z podílu na dvou atentátech ve Francii a Belgii.

Britský poslanec se pokusil zachránit policistu. Je za hrdinu:

Britský politik, který se snaží oživit zraněného policistu, je za hrdinu.

Útočník nejdříve na mostě před parlamentem najel do davu a poté nožem zaútočil na policistu hlídkujícího před sídlem zákonodárného sboru. Policie teroristu zastřelila.

Reklama

Doporučované