Hlavní obsah

USA a Británie oznámily nové protiíránské sankce. Reagovaly tím na útok na Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mohasseyn, Shutterstock.com

Londýn zaměřil sankce například na několik vojenských organizací a osob s vazbami na výrobu raket. Ilustrační fotografie.

Reklama

Nové protiíránské sankce, které ve čtvrtek vyhlásily USA a Británie, jsou podle amerického prezidenta Bidena součástí širší iniciativy skupiny vyspělých ekonomik G7, do níž patří i Německo či Francie.

Článek

Spojené státy a Velká Británie ve čtvrtek rozšířily protiíránské sankce v reakci na víkendový vzdušný útok Teheránu na Izrael. Americké ministerstvo financí novými postihy míří na 16 jednotlivců a dva subjekty napojené na výrobu dronů, které byly při útoku použité. Londýn cílí na několik vojenských organizací a osob s vazbami na výrobu bezpilotních letounů i raket, napsala agentura AP.

„Před necelým týdnem Írán spustil proti Izraeli jeden z největších útoků raketami a drony, jaký kdy svět viděl… Dnes Írán ženeme k odpovědnosti. Uvalujeme na Írán nové sankce a exportní omezení,“ uvedl v doprovodném prohlášení americký prezident Joe Biden.

Podle šéfa Bílého domu nová opatření míří na subjekty napojené na Íránské revoluční gardy, tedy část íránské armády, která operuje v zahraničí a která se přihlásila i k útoku na Izrael z noci na neděli. Zároveň naznačil, že kroky USA a Británie jsou součástí širší iniciativy skupiny vyspělých ekonomik G7, do níž patří i Německo či Francie.

Oznámení přišlo poté, co američtí činitelé v uplynulých týdnech rozšíření sankčního režimu avizovali. Zápis na sankční seznam zpravidla pro dotyčnou organizaci či osobu znamená, že má v USA zablokované veškeré majetky a Američané nebo osoby na americké půdě s ní nemohou bez speciálního povolení provádět transakce.

O dodatečných protiíránských opatřeních aktuálně jedná americký Kongres. Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell mezitím řekl, že svůj sankční režim rozšíří také EU, s cílem potrestat Teherán a pomoci předejít dalším útokům na Izrael.

Reklama

Doporučované