Hlavní obsah

Anketu o alej roku vyhrálo stromořadí na Blanensku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jubilejní desátý ročník ankety o nejkrásnější alej roku vyhrálo stromořadí stoletých lip u Velkých Opatovic na Blanensku. Soutěžilo 132 alejí. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí pořadatelského sdružení Arnika Jiří Kaňa.

Článek

V předchozím ročníku se klání zúčastnilo 96 alejí, vyhrálo historické stromořadí u Rakovnického potoka ve Středočeském kraji. Cílem ankety je podnítit zájem veřejnosti o stav veřejné zeleně.

„V počtu nominací padl další rekord. O desátý titul soutěžilo neuvěřitelných 132 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, pro které hlasovalo bezmála 7000 lidí. Pro nás to je důkaz, že si lidé nádherných alejí váží a jsou na ně patřičně hrdí,“ uvedla Karolina Kostićová z Arniky.

Vítězná alej roste mezi místní částí Velkých Opatovic Svárov a místní částí Letovic Chlum. Je jednou z posledních velkých alejí v regionu Boskovicka na Blanensku. Je dlouhá 600 metrů a vysazena byla zřejmě v roce 1920 při celonárodní výsadbě Stromů svobody. Tvoří ji 80 lip, z nichž ale 50 má jít k zemi kvůli rozšiřování silnice. Dostala 585 hlasů.

Na druhém místě skončila lipová alej s křížovou cestou, která vede od Klokotského kláštera směrem k Tismenickému údolí na Táborsku, získala 397 hlasů. Třetí skončila lipová alej rostoucí v těsné blízkosti biokoridoru Hloučela v Prostějově, která získala zhruba o 100 hlasů méně.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost lidí k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Podle organizátorů nezáleží na tom, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladé, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství totiž může rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

Loni lidé nominovali 96 alejí ze všech krajů. Do soutěže se zapojilo více než 7500 hlasujících. Vítěznou alej u Rakovnického potoka tvoří 540 stromů a měří téměř čtyři kilometry. Je nejdelší alejí památných stromů v České republice. Vysazena byla začátkem 20. století kvůli zpevnění břehů potoka a ochraně před ničivými povodněmi. Pro Rakovník je významným přírodním prvkem a historickou památkou, proto ji městský úřad v roce 2003 vyhlásil památnou alejí. Město dodnes stromy do aleje doplňuje.

Reklama

Doporučované