Hlavní obsah

ODS navrhla do vedení Sněmovny Skopečka, ANO chce Vondráčka

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Jan Skopeček je kandidátem ODS na místopředsedu Sněmovny.

Reklama

aktualizováno •

Je známé další jméno do sedmičlenného vedení Poslanecké sněmovny. Poslanecký klub ODS ve středu navrhl jako kandidáta na místopředsedu svého místopředsedu a stranického ekonomického odborníka Jana Skopečka.

Článek

Skopeček si podpory kolegů z poslaneckého klubu váží. „Chci funkci vykonávat svědomitě. Nebudu chtít být pasivní, chci působit aktivně,“ řekl kandidát do vedení Sněmovny Skopeček na tiskové konferenci.

Občanští demokraté jsou s 34 poslanci druhým nejpočetnějším klubem ve Sněmovně. Předsedu a místopředsedy Sněmovny budou poslanci volit na ustavující schůzi, která začne v pondělí.

Místopředsedy nové Sněmovny za hnutí ANO by se měli stát někdejší předseda dolní komory Radek Vondráček a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Vondráčkova volba do vedení dolní komory nemusí být jednoduchá, uvedla Schillerová po jednání se zástupci sněmovní většiny koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty. ANO od nich nedostalo pro Vodnráčka slíbenou podporu. Na Vondráčka (47) se snesla kritika potom, co navštívil v nemocnici prezidenta Miloše Zemana.

Schillerová zdůraznila, že ANO na Vondráčkově nominaci trvá. „Dostal jednomyslnou podporu celého klubu. Necháme rozhodnout Sněmovnu,“ poznamenala. Vůči Mračkové Vildumetzové (48) výtky od zástupců sněmovní většiny nezazněly.

Předsedu a místopředsedy dolní komory bude plénum volit na ustavující schůzi, která začne v pondělí. Hnutí ANO, které odchází do opozice, mají připadnout dvě místopředsednická křesla. Nominaci do pozic místopředsedů nominoval poslanecký klub ANO na středečním jednání.

Sněmovna by měla mít v nynějším volebním období sedmičlenné předsednictvo, v minulém bylo šestičlenné. V čele dolní komory by měla stanout předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Do místopředsednických funkcí jsou známy nominace dvou stran. Hnutí STAN navrhlo svou místopředsedkyni Věru Kovářovou, Piráti rovněž stranickou místopředsedkyni Olgu Richterovou.

Tento týden se bude zabývat nominací svého zástupce nebo zástupkyně do vedení dolní komory KDU-ČSL. Hnutí SPD by zastoupení v předsednictvu Sněmovny mít nemělo.

Reklama

Doporučované