Hlavní obsah

ANO hledalo kandidáty do europarlamentu, jméno exministryně Šlechtové nepadlo

Bývalá ministryně obrany a pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Reklama

Hnutí ANO jako poslední sněmovní strana stále neuzavřelo kandidátku pro nadcházející evropské volby. S bývalou šéfkou obrany Karlou Šlechtovou se ale podle informací Seznamu nepočítá.

Článek

Hojivá náhrada na bolavý „vyhazov“ z vlády se nekoná, hnutí ANO Karlu Šlechtovou do boje o posty v Evropském parlamentu s největší pravděpodobností nepošle.

Podle informací, které Seznam získal po středečním jednání celostátního výboru hnutí ANO, se s bývalou šéfkou obrany na kandidátku příliš nepočítá.

Právě po středečním jednání, které obsazení kandidátní listiny řešilo, to potvrdili dva účastníci. „Představila se nám první desítka uchazečů. Šlechtová mezi nimi nebyla a její jméno tam ani nepadlo,“ řekl pak doslova jeden z nich.

Hnutí ANO jako jediná sněmovní partaj stále nemá kandidátku definitivně uzavřenou. Šance Karly Šlechtové, že na ní bude, však klesly téměř k nule. Nezískala nominaci žádné krajské organizace, což stanovy hnutí vyžadují. Zasáhnout by mohl už jen předseda Andrej Babiš. Jenže ten dosud k jejímu v médiích otevřeně deklarovanému zájmu o nominaci mlčel.

Sama Karla Šlechtová své nízké šance nevyvrací. „Informace žádné nemám, to je dotaz na pana předsedu Babiše,“ řekla Seznamu Šlechtová, která na středeční jednání celostátního výboru nebyla pozvána.

Seznam se chtěl zeptat na Šlechtovou Andreje Babiše, ale ten na otázku Seznamu zaslanou v SMS zprávě nereagoval.

To, že by se o jeden z jednadvaceti českých mandátů v Evropském parlamentu ráda na kandidátce hnutí ANO ucházela, Šlechtová médiím potvrdila. ,,Určitě bych byla ráda, protože mě Evropská unie zajímá. Všichni to vědí. V podstatě můj životopis je složen z různých profesí, které se právě týkaly práce na evropských fondech a samozřejmě vyjednávání s Evropskou komisí, účastí v Evropském parlamentu a další věci," uvedla například v rozhovoru pro Seznam.

Zároveň ale odmítla o místo na kandidátce výrazněji bojovat. „Určitě bych se o to místo nikde neprala. Takových lidí je v ANO hodně. Já nabízím sebe, svoje znalosti. Pan Babiš mou kvalifikaci zná,“ dodala.

Video: Šlechtová by se ráda stala europoslankyní, čeká ale na schválení

Rozhovor Karly Šlechtové pro Seznam (natočeno 21. 2.).Video: Seznam Zprávy

Definitivní podobu kandidátky bude celostátní výbor hnutí ANO schvalovat 14. března. Oficiálně strana potvrdila pouze post lídryně pro stávající europoslankyni Ditu Charanzovou. Na hlasovacím lístku hnutí ANO by se měla objevit také její kolegyně z Evropského parlamentu Martina Dlabajová.

Naopak stávající eurokomisařka Věra Jourová na kandidátce figurovat nakonec nebude. Jak Seznam v uplynulých týdnech informoval, Andrej Babiš se rozhodl ji za Česko znovu nominovat do Evropské komise.

Vyměnit křeslo v české sněmovně za ta v Bruselu a Štrasburku má šanci také poslankyně Radka Maxová. I s tou se podle informací Seznamu počítá na přední, volitelné příčky.

Naopak její kolega z Poslanecké sněmovny, místopředseda zahraničního výboru a člen evropského výboru Jaroslav Bžoch nakonec o hlasy voličů v evropských volbách usilovat nebude. Původně měl přitom uzavírat první pětku, která měla reálnou šanci mandát ve volbách získat. Šéf strany se ale nakonec rozhodl si „kádr“ pro stranickou zahraniční politiku raději ponechat v Česku.

Reklama

Doporučované