Hlavní obsah

ANO si koupilo zprávu, jak vyhrát volby

Foto: hnutí ANO

Hnutí ANO dostalo zprávu, kde má slabá místa pro krajské volby.

Reklama

Sociologové popsali situaci na prahu volebního roku. Hnutí ANO má podle nich dvě bolavá místa, kde v krajských volbách nemusí uspět.

Článek

Hnutí ANO dostalo v únoru zprávu, kde může mít bolavá místa v cestě za vítězstvím v krajských volbách.

Studii o náladách voličů si koupilo od týmu kolem sociologa Jana Herzmanna, který ve svém projektu Český volič zpracoval výhled pro podzimní hlasování.

Favorit voleb, jehož voličské preference jsou celostátně kolem 30 procent, tak zjistil, že v krajském měřítku pravděpodobně nebude triumf úplný.

Nejslabším místem jsou podle dokumentu, s nímž se Seznam Zprávy mohly seznámit, střední Čechy, kde je nyní hejtmankou Jaroslava Pokorná Jermanová.

Ve zmíněné studii modelují autoři předpověď na základě starších volebních dat a s přihlédnutím ke specifikům krajských voleb. „Nezapočítávají“ složení kandidátek nebo způsob vedení kampaně, ale ani aktuální volební preference.

„Tyto údaje spíše upřesňují výchozí pozici jednotlivých stran, hnutí a volebních uskupení před jejich volební kampaní,“ charakterizují výsledky své práce přímo v dokumentu sami autoři. Sociolog Herzmann pak nechtěl data komentovat s tím, že to patří ke službám klientů, kteří si jeho studii zaplatili. Dodal, že studie Český volič byla od počátku a je i nadále k dispozici všem zájemcům a není ovlivňována žádným politickým ani podnikatelským subjektem.

Analýza na základě dlouhodobých tendencí předpovídá hnutí ANO vítězství v jedenácti ze třinácti krajů, což by znamenalo, že proti posledním volbám z roku 2016 dosáhne na vítězství ve třech dalších krajích.

Avšak na Liberecku by podle analytiků ANO opět nemělo porazit Starosty pro Liberecký kraj v čele se současným hejtmanem Martinem Půtou. Podle modelu by ANO mělo sice lehce posílit, ale nakonec by s odstupem mělo zůstat druhé.

Druhý kraj, kde analytici nepředpovídají vítězství Babišova hnutí, jsou už zmíněné střední Čechy.

V tomto regionu minule zvítězilo ANO s 20,8 procenty (v Herzmannově analýze je ale uvedeno jako druhé s odstupem 4 procent za hypotetickou kandidátkou Starostů a TOP 09), a získalo post hejtmanky. Po čtyřech letech vlády mu model sociologů na rozdíl od Liberecka předpovídá pokles obliby o 3–4 procenta.

K tomu se ve studii přidává možnost, že by hnutí ANO mohlo ve Středočeském kraji zůstat až třetí.

Autoři modelu v souvislosti se středními Čechami píší, že místní výsledek ANO záleží na tom, jaké se vytvoří volební koalice. Zejména zda půjde do voleb společně STAN s TOP 09, nebo ne.

V případě že by se tato koalice vytvořila, měla by podle studie šanci zvítězit a Babišovo hnutí by mohlo skončit třetí. Pokud by koalice nevznikla, zvítězila by ODS a ANO by se mohlo umístit jako druhé za ní. Samostatným Starostům pak analytici vypočítali podporu kolem 13 procent a TOP 09 kolem deseti procent.

Model ale už nepočítá s dalšími koalicemi, které vznikly až poté, co byl zpracován, nebo s těmi, ke kterým nejsou minulá data.

Toto pondělí například STAN spolu s lidovci a SNK-ED oznámili, že půjdou ve středních Čechách do koalice společně. Herzmannův model středočeským lidovcům přisuzuje necelá tři procenta, což by spolu s předpovědí pro samostatné Starosty dělalo 16 procent, a tedy by atakovalo 17 procent přisuzovaných hnutí ANO. Při minulých volbách v roce 2016 získali sami Starostové 18,4 procenta hlasů.

Nutno ale dodat, že odborníci na veřejné mínění v obecné rovině upozorňují, že podpora jednotlivých stran se nedá jednoduše sečíst a výsledek ve volbách může být v některých případech nižší, než je součet.

K místům, kde dle vypočítaných tendencí ANO klesá, se pak dle analýzy řadí ještě Jihomoravský kraj a Královéhradecký kraj (1–2 procentní body), v obou by ale přesto dle předpovědi ANO zvítězilo.

Nově by pak ANO mohlo vyhrát v kraji, který dosud patřil lidovcům – ve Zlínském kraji vedeném nyní hejtmanem Jiřím Čunkem. A sociálním demokratům by pak ANO mohlo vzít jejich poslední tradiční državy – Jihočeský kraj a Vysočinu.

Stejně jako Jan Herzmann ani stratégové politických stran nechtějí data uvedené analýzy komentovat. „Jde o interní materiály,“ řekl jen stručně Seznam Zprávám například hlavní manažer hnutí ANO Jan Richter.

Analýza rovněž vypočítává pravděpodobného „druhého“ vítěze voleb – tedy ODS, kterému předpovídá výrazné posílení ve všech krajích.

Do zastupitelstev všech krajů by se nově měli dostat i Piráti a těsně může projít i SPD. Podle analýzy pak v poli poražených skončí komunisté a socialisté, kteří na žebříčku parlamentních politických stran obsadili poslední místo.

Poznámka: Do textu jsme doplnili informaci o tom, že studii Český volič nabízí sociolog Jan Herzmann i dalším zájemcům, nevznikla na zakázku hnutí ANO. To si ji pouze jako jeden ze zájemců koupilo.

Reklama

Doporučované