Hlavní obsah

Jste hysteričtí! A vy namyšlení! Emotivní rozchod TOP 09 se Starosty místo spojení

Foto: Michal Sváček, MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Z doby, kdy šli společně. Petr Gazdík (STAN – vlevo), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09 – vpředu) a Vít Rakušan (STAN – vpředu uprostřed) se radují z úspěchu společné kandidátky při volbách do Evropského parlamentu.

Reklama

Chtěli se spojit, místo toho se hádají. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a lídr Starostů Vít Rakušan. „On se tváří jako ten, kdo spojení sil chce, když dělá vše proti němu,“ říká ona. „Topka by se měla uklidnit a netlačit na pilu,“ oponuje on.

Článek

Lídři opozičních stran už několik měsíců mluví o tom, že zvažují těsnější spojenectví, aby společně dokázali snáz porazit Babišovo hnutí ANO. Jako první a nejsnazší krůček se jevilo obnovení koalice mezi TOP 09 a hnutím STAN před krajskými volbami, které budou příští rok na podzim.

Už to vypadlo na líbánky, ale místo toho sledujeme divoký krach jednání, kdy si obě strany navzájem předhazují a vyčítají sporné momenty ze společného soužití.

Lídři stran – Markéta Pekarová Adamová a Vít Rakušan – se nečekaně rozhádali.

Obě strany společně do krajských voleb ve většině regionů vůbec nepůjdou. Zatím jako poslední padla tento týden koaliční spolupráce v Jihočeském kraji, už předtím se nedohodli v kraji Jihomoravském, Zlínském, Libereckém a také ve středních Čechách.

„Starostové nám tento týden oznámili, že chtějí kandidovat samostatně a budovat vlastní značku. Bereme to na vědomí, i když jsme přesvědčeni, že aktuálně je třeba se spíš spojovat než rozdělovat,“ říká šéf jihočeské TOP 09 Tomáš Bouzek.

Do minulých voleb šly strany společně v koalici pod názvem Pro Jižní Čechy. Teď ale emoce kolem rozchodu šponuje ještě fakt, že nespokojený jihočeský vicehejtman Josef Knot míří ze své TOP 09 za přestupem ke Starostům.

„STAN je prý tak silný, že nepotřebuje spolupracovat… Osobně jejich strategii štěpení sil nechápu a mrzí mě. Mnoho měsíců jednání a mnoho dohod stvrzených podáním ruky během pár dnů hodili do koše a nic neplatí,“ zlobí se nová šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Nová pětatřicetiletá předsedkyně měsíc po zvolení do čela strany potřebuje úspěch – a místo toho se dostavil krach v jednání. Pro TOP 09 je přitom životně důležité jít do voleb s někým v koalici, sama v mnoha krajích nemá příliš šancí.

V čem je problém konfliktu mezi bývalými spojenci?

Vlastně sledujeme poměřování dvou malých opozičních stran, které si navzájem ukazují, kdo má aktuálně větší svaly.

Starostové – před deseti lety přívěsek TOP 09 – se osamostatnili, vyrostli a dnes se v průzkumech cítí silnější. Chtějí proto jít do voleb pod značkou STAN, na kterou pustí kandidáty ostatních spřízněných stran a hnutí, když se dohodnou.

„Když jsme byli jednoznačně silnější my – například ve volbách do Evropského parlamentu nebo na magistrát Prahy – velkoryse jsme nabídli Starostům koaliční uspořádání i název podle jejich přání. Nyní je vše zapomenuto. Mrzí mě, že se pak předseda STAN Rakušan tváří jako ten, kdo spojení sil chce, když dělá vše proti němu. Nicméně my se z toho nehroutíme,“ říká předsedkyně TOP 09.

V její straně se dnes mluví o nevděku Starostů. Topka to vidí tak, že na jejích zádech se STAN dostal do velké politiky – a teď někdejšího spojence v potížích opouští. Právě na tuhle interpretaci jsou dnes Starostové nejvíc alergičtí.

„V počátcích spolupráce jsme si pomohli navzájem. Oni dostali do povědomí celostátní značku, my byli už částečně ukotveni v regionech. Silnější krajské zastoupení je přesně to, co TOP 09 neměla a nemá, jak se teď ukazuje. A odmítám, že bychom teď házeli TOP 09 přes palubu,“ reaguje místopředseda Starostů Petr Gazdík.

Předáci hnutí STAN vysvětlují krach jednání o spolupráci tím, že politici TOP 09 měli přehnané požadavky na místa na společných kandidátkách, které neodpovídají dnešní slabosti strany.

„Společný postup torpédují leckde nerealistické požadavky regionálních organizací topky, ale upřímně řečeno i hysterické reakce z centra. S ODS, s lidovci ani regionálními stranami upřímně řečeno nic takového nezažíváme. Více realismu by topce jen prospělo,“ míní Gazdík.

Kromě toho si Starostové v některých regionech udělali průzkum a zjistili, že spojenectví s topkou jim odrazuje část vlastních voličů. Lídr Starostů Vít Rakušan přesto doufá, že se přes Vánoce zklidní emoce a v některých krajích se dohoda ještě povede.

„TOP 09 bych doporučil zklidnit se a zbytečně netlačit na pilu – to by mohlo zbořit i tu již dohodnutou spolupráci. Teď není jednání dokončeno, je zbytečné vířit vášně. Někde už se podařily dohody s ODS, KDU-ČSL, SNK ED a regionálními partnery. Všechno je ještě v běhu,“ ujišťuje Vít Rakušan.

Premiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš, jenž se mohl obávat společného postupu svých oponentů, tak musí další tříštění sil v opozici sledovat s pobavením.

Reklama

Doporučované