Hlavní obsah

Antifa zveřejňuje identitu amerických extremistů na internetu v naději, že kvůli tomu ztratí práci. V Oregonu se obě skupiny popraly

Levicoví antifašisté se v Portlandu poprali s pravicovými demonstrantyVideo: AP

 

Reklama

Od nástupu prezidenta Donalda Trumpa do funkce se podle členů levicového hnutí Antifa zhoršila situace v zemi a více se projevuje takzvaná bílá nadřazenost. Proti tomu členové Antify bojují například tak, že totožnost extremistů sdílejí na internetu.

Článek

Zástupci levicového hnutí Antifa v americkém Portlandu se střetli s pravicovými demonstranty. Podle zástupců Antify se po nástupu prezidenta Donalda Trumpa do funkce v zemi začíná šířit takzvaná nadřazenost bílé rasy.

Jedním z bodů, na kterém se obě skupiny neshodly, byla například stavba zdi na hranici s Mexikem. Při protestech došlo i k několika šarvátkám.

„Vím, že nesmíme dát žádnému fašistovi ani píď, jinak budou chtít mnohem víc. Už jsme to viděli v Evropě. Musí být potlačeni, dokud jich je ještě málo - a to jakýmkoli způsobem,“ řekl jeden ze zamaskovaných protestujících z Antify.

Odhalují identity extremistů

Pravicové extremisty se pak členové hnutí snaží identifikovat a informace o nich sdílejí přes internet a sociální sítě. To vše dělají s nadějí, že spojení s extrémní pravicí povede k jejich propuštění z práce. „Myslím si, že se poté mnohem více bojí, když známe jejich jména a víme, kde bydlí a pracují,“ řekl britské televizi Sky News jeden ze členů Antify.

Pravicoví demonstranti se hájí svobodou projevu. „Důvod, proč nás obklíčili, je, že nás chtějí umlčet,“ řekl televizi mladý pravicový demonstrant.

Debatu o nadřazenosti bílé rasy v Americe rozvířil minulý rok srpnový incident ve městě Charlottesville ve Virginii, kde při protestech zemřela jedna žena. Prezident Trump po čase mlčení uvedl, že na vině jsou jak neonacisté, tak i protestující z opačného tábora, mezi kterými ke střetu došlo. Tím část veřejnosti pobouřil.

Reklama

Doporučované