Hlavní obsah

Trump hledal fakta a odkryl, co nechtěl. Takto potěšil bílé rasisty v USA

Nejrozporuplnější projev prezidenta USA Donalda Trumpa.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Šlo o nejpodivuhodnější projev prezidenta USA, shodují se mnohá média.

Článek

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa nesou vinu na víkendových násilnostech v americké Virginii obě strany, v obou táborech jsou ale přitom podle něj dobří i špatní lidé. Trump to prohlásil v úterý před novináři v New Yorku na tiskové konferenci, kterou řada médií později označila za jednu z nejpodivnějších v dějinách USA.

Agentura AP uvedla, že se tak Trump vrátil ke svému prvnímu komentáři událostí, za který byl mnohými kritizován. Trump v první reakci na násilnosti ve virginském Charlottesville hovořil o odpovědnosti „mnoha stran”, po silném tlaku médií a politiků ale v pondělí výslovně kritizoval rasisty a neonacisty. Mimo jiné řekl, že levicoví demonstranti „násilně napadli druhou skupinu”.

Za úterní prohlášení sklidil na Twitteru pochvalu mimo jiné od bývalého vůdce Ku Klux Klanu Davida Duka, který napsal: „Děkuji, pane prezidente, za upřímnost a odvahu říci pravdu o tom, co se stalo v Charlottesville."

Univerzitní město Charlottesville se v sobotu stalo dějištěm nejsilnějších rasistických projevů v USA za dlouhou dobu. Stovky bělošských rasistů a neonacistů protestovaly proti plánům na odstranění sochy generála Roberta Leea z místního parku. V ulicích se pak střetli s táborem místních, kritizujících neonacismus a rasismus. Jeden z bělošských radikálů se pak rozjel autem proti skupině protestujících a zabil přitom dvaatřicetiletou ženu a 19 lidí zranil.

Video: Připomeňte si, co se stalo o víkendu v Charlottesville.

Auto najelo v USA do davu na protirasistické demonstraciVideo: Ruptly

Reklama

Doporučované