Hlavní obsah

Antisemitismus je na vzestupu. Francie s ním chce bojovat na internetu

Antisemitismus ve Francii je na vzestupu.Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Francie zažila za poslední týden už druhý útok na židovské domy či hřbitov. Pachatelé malují na hroby a dveře hákové kříže. Podle Macrona je antisemitismus na vzestupu už několik let.

Článek

Antisemitismus je na nejhorší úrovni od druhé světové války, prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron při setkání s vůdci židovské komunity v zemi. Oznámení prezidenta Macrona přichází v době, kdy ve Francii došlo k sérii protižidovských útoků.

O vzestupu antisemitismu ve Francii hovořil prezident Macron na výročním setkání společnosti CRIF, tedy zastřešující organizace zastupující židovská sdružení v zemi. „V několika posledních letech – a situace se ještě zhoršila v posledních týdnech – čelí náš stát obrození antisemitismu, jaké jsme bezpochyby za dobu od druhé světové války nepoznali,“ řekl Macron na konferenci.

Ve čtvrtek došlo k novému incidentu v Paříži, kdy obyvatelé 14. pařížského obvodu našli protižidovské nápisy a hákové kříže asi na deseti budovách.

Na domech v pařížské čtvrti Plaisance se objevily vedle hákových křížů nápisy jako „špinavý žid“, „ven“ či „smrt židům“. Provozní v jedné místní hospodě agentuře AFP řekl, že ještě předchozího večera na domech nebyly. Policie následně vyslechla lidi ze sousedství a radnice do případu zapojila státní zastupitelství.

V úterý ve východofrancouzské obci Quatzenheim nedaleko Štrasburku neznámý pachatel pomaloval desítky hrobů na židovském hřbitově. Na hrobech se objevily žluté a modré nápisy v němčině a hákové kříže.

„Je to naše selhání,“ řekl Macron. „Nastal čas jednat,” dodal pak prezident.

Prezident Macron chce proti nenávisti vůči židům bojovat a ve středu přišel s konkrétním plánem. Francie má například přijmout novou definici antisemitismu, která pod tento fenomén zahrnuje také „antisionismus“. Prezident představil také návrh zákona pro boj proti nenávistným projevům na internetu a požádal ministerstvo vnitra o rozpuštění určitých organizací, které údajně podněcují k nenávisti a násilí.

Francouzské úřady loni zaznamenaly 541 antisemitských incidentů, což je o 75 procent více než v roce předchozím. V posledních týdnech problém připomenul kromě událostí v Quatzenheimu také incident na jedné z demonstrací tzv. žlutých vest. Konzervativní filozof a syn polských přistěhovalců Alain Finkielkraut se při ní stal terčem antisemitských urážek. Nedávno se také objevil hákový kříž na podobizně význačné francouzské a evropské političky Simone Veilové na pařížské poštovní schránce.

Reklama

Doporučované