Hlavní obsah

Antivirus pomůže i firmám z Babišových fondů. Podnikům z Agrofertu nebo Imobě

Foto: Shutterstock.com

Pod firmu Imoba, která dostane náhradu za mzdy kvůli koronaviru, patří i resort Čapí hnízdo.

Reklama

Stát přispěje na mzdy i firmám z Agrofertu. „Kurzarbeitový“ program Antivirus využije také společnost Imoba, do které patří Čapí hnízdo nebo průhonická Sokolovna.

Článek

Dohody s Úřadem práce o příspěvku z programu Antivirus podepsaly podle zjištění Seznam Zpráv i některé firmy ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše.

Peníze jsou určené firmám, které postihla omezení přijatá kvůli nemoci covid-19. Uzavřené dohody jsou k nalezení ve vládním registru smluv. Texty dokumentů jsou unifikované a neobsahují konkrétní sumy pro daný podnik.

Z koncernu Agrofert takovou dohodu podepsal například prodejce zemědělské a další techniky Agrotec, zpracovatel plastů Fatra, chemičky Lovochemie a Synthesia, výrobce biopaliv Preol, lesnická firma Uniles, Vodňanská drůbež nebo obchodníci se zemědělskými komoditami Navos a Primagra.

„Předpokládáme, že pro nás platí úplně stejné podmínky jako pro všechny ostatní firmy, které jsou prokazatelně koronavirovou krizí zasaženy,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. „Žádné další programy, úlevy či odklady splátek úvěrů nevyužíváme,“ dodal.

Dohodu o poskytnutí náhrad za mzdy uzavřela také firma Imoba, která zastřešuje část Babišova původního majetku mimo Agrofert. Kromě rekreačního a kongresového areálu Čapí hnízdo nebo průhonické Sokolovny pod ní patří také restaurace Columna nebo Paloma.

Právě tyto provozovny musely kvůli opatřením proti koronaviru výrazně omezit své fungování.

„Do programu jsou zapojeny všechny naše provozy, které jsou prokazatelně opatřeními souvisejícími s koronavirem ovlivněny a které mají na účast v programu nárok,“ uvedl ředitel Imoby František Šlingr.

Některé činnosti už Imoba mezitím začala obnovovat. Právě od úterý se znovu otevřelo například ekocentrum na Čapím hnízdě. Restaurace mají podle vládního plánu naplno otevřít koncem května.

Nedávno vyšlo najevo, že premiér využívá služeb Imoby při vyřizování vládní agendy. Babiš nechtěně zveřejnil, že si nechal v průhonické Sokolovně vytisknout zprávu od ministra zdravotnictví.

Vládní program Antivirus umožňuje zaměstnavatelům, kteří poslali své pracovníky kvůli koronaviru na takzvané překážky a vyplácejí jim náhradu mzdy, získat přes Úřad práce dva druhy příspěvků.

Pokud museli kvůli vládním krizovým opatřením nebo karanténě zavřít nebo omezit provoz, mohou dostat příspěvek 80 procent z vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů.

Právě tato varianta se většinou týká i žadatelů z Agrofertu. „Vesměs jde o jednotlivé případy související s nařízením karantény ze strany státní správy spadající do režimu Antivirus A,“ uvedl mluvčí Hanzelka. Takovým příkladem je podle něj i firma Preol, která v uplynulých týdnech prodávala speciální dezinfekci proti koronaviru s názvem Anti-Covid.

„Dezinfekce není v Preolu jediným a už vůbec ne materiálním výrobním programem této společnosti, naopak byla to okrajová záležitost, která končí 30. 4. s ukončením platnosti vládních výjimek,“ zdůraznil mluvčí a dodal, že Preol se v březnu podílel na dodávkách suroviny pro dezinfekci státu zdarma.

Druhá varianta programu, takzvaný Antivirus B, se vztahuje na situace, kdy se firma dostala do problémů například kvůli nedostatku surovin nebo ji postihl pokles poptávky. V takovém případě má nárok na 60 procent z vyplacené náhrady.

V obou případech je stanovená ještě horní mez. U vyššího příspěvku může firma dostat na zaměstnance nejvýše 39 tisíc korun, u šedesátiprocentního je maximum 29 tisíc.

Příspěvky budou zaměstnavatelé dostávat zpětně za příslušný měsíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované