Hlavní obsah

Aplikace Záchranka ohlásila milion uživatelů, má i největší databázi defibrilátorů

Magazín Byznys s autorem aplikace Záchranka Filipem Maleňákem jako hlavním hostem.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Aplikace Záchranka, oficiální aplikace Zdravotnické záchranné služby ČR, Horské služby ČR a Vodní záchranné služby ČČK, má po třech a půl letech od spuštění milion uživatelů. Každý den přes aplikaci volá o pomoc cca 50 lidí a za celou dobu už na základě volání z aplikace vyjeli záchranáři k více než 35 tisícům případů.

Článek

Aplikace předává přesnou polohu zraněného. Na dispečinky záchranářů posílá stiskem nouzového tlačítka i další údaje o volajícím – jeho zdravotní indispozice, stav baterie, kontakty na osoby blízké a další informace, které má uživatel vyplněny ve svém profilu. Záchranka je navíc plně upravena pro neslyšící a nevidomé, kterým zásadní měrou usnadňuje komunikaci se záchranáři.

V současné době je aplikace funkční na území České republiky, Rakouska a na slovenských horách, kde kontaktuje Horskou záchrannou službu SR. Letos na podzim přibude Maďarsko. „Potenciál aplikace Záchranka se tak rozšíří na okruh 34 milionů lidí. V dosud nezapojených zemích po stisku nouzového tlačítka aplikace vytočí tamní tísňovou linku, avšak bez odeslání datové zprávy s polohou a dalšími údaji,“ uvedla v prohlášení pro média Klára Majíčková z aplikace Záchranka.

„V aplikaci se také nachází největší databáze automatizovaných externích defibrilátorů v České republice, nyní jich tam máme 1 300 a přibývají denně,“ říká autor aplikace Záchranka Filip Maleňák.

Aplikace letos v květnu začala spolupracovat také s Prahou, kde zavedla tzv. varovná hlášení. Pokud odbor krizového řízení města vyšle notifikaci s upozorněním či varováním, že na daném území hrozí akutní ohrožení zdraví nebo života obyvatel, uživatel aplikace Záchranka informaci uvidí na displeji svého telefonu a potenciálnímu nebezpečí se tak bude moci vyhnout. Po prázdninách je plánováno zapojení dalších dvou krajských měst. V plánu je rozšíření systému i na další oblasti Česka.

Reklama

Související témata:

Doporučované