Hlavní obsah

Apple chce jít příkladem, do deseti let sníží uhlíkovou stopu na nulu

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost je již dnes uhlíkově neutrální, pokud jde o podnikové emise na celém světě. Nový závazek jde ještě dál: do roku 2030 bude mít každé prodané zařízení Applu nulový dopad na klima.

Článek

Není to tak dlouho, co tržby za iPhone firmě Apple klesaly, ale začátek letošního roku znamenal pro společnost obrat: rekordní kvartální příjem ve výši 91,82 miliardy dolarů. Za tím už je pořádné množství telefonů, ale také potenciální zátěž pro přírodu.

Na to však kalifornský podnik myslí. Už v současnosti je uhlíkově neutrální v případě podnikových emisí po celém světě. A podle tiskové zprávy společnosti firma plánuje snížit celkovou uhlíkovou stopu na nulu už do roku 2030. O dvacet let dříve, než jsou cíle Mezinárodního panelu pro změny klimatu (IPCC).

Cesta nulového dopadu

Prohlášením „dostat celkovou stopu na nulu“ firma myslí neutralizovat emise v celém obchodním, výrobním i dodavatelském řetězci. V tom případě by měl každý jablečný přístroj nulový dopad na klima.

„Firmy mají velkou příležitost pomoci vybudovat udržitelnější budoucnost, jež se zrodila z našeho společného zájmu o planetu, kterou sdílíme,“ apeloval generální ředitel Apple Tim Cook. „Opatření v oblasti klimatu mohou být základem nové éry inovativního potenciálu, tvorby pracovních míst a trvalého hospodářského růstu,“ poukázal dále na cestu ekologie, energeticky účinnější výrobky a přínos nových zdrojů energie po celém světě.

Svoje plány společnost Apple popsala ve zprávě, kterou zveřejnila na svých webových stránkách. Za možná řešení považuje další používání nízkouhlíkových a recyklovaných materiálů, inovaci v recyklování a v neposlední řadě maximálně energeticky účinnou výrobu.

Už teď jsou všechna zařízení iPhone, iPad, Apple Watch a Mac, uvedená na trh v loňském roce, z recyklovaných částic, čímž podnik snížil uhlíkovou stopu o 4,3 milionu tun. Jednou z inovací v oblasti recyklace je robot Dave, který získává materiál z komponentů jablečných mobilů pro lepší využití v produktech budoucnosti.

Oblíbené obnovitelné zdroje

Společnost investuje sto milionů dolarů do zvyšování energetické účinnosti u svých dodavatelů. Od více než sedmdesáti z nich má závazek k používání plně obnovitelných zdrojů. Podnik uvádí, že pokud půjde vše podle plánu, ročně zamezí produkci více než 14,3 milionu tun oxidu uhličitého. Přepočítáno na auta – jako by lusknutím prstů zmizely více než tři miliony automobilů ročně.

V Arizoně, Oregonu a Illinois Apple dokončil nové zdroje, které vyrábějí obnovitelnou energii pro jeho firemní provoz. Množství energie odpovídá roční spotřebě více než 150 tisíc domácností. Celosvětově rozjíždí jedno z největších solárních polí ve Skandinávii a dva projekty, které dodávají energii na Filipínách a v Thajsku.

Podporuje také obnovu a ochranu lesů a ekosystémů po celém světě. Ve spolupráci s neziskovou organizací Conservation International, její nadací a Světovým fondem na ochranu přírody společnost investovala do nových projektů, jako je například obnova savan v Keni či ekosystému v Kolumbii.

Reklama

Doporučované