Hlavní obsah

Apple Pay do Česka dorazí na přelomu února a března. Které banky ho svým klientům nabídnou?

Jaké banky budou od začátku nabízet Apple Pay?Video: Aleš Černý, Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po dlouhých měsících spekulací budou za pár týdnů moci i čeští „jablíčkáři“ platit v obchodech mobilem. Dorazí totiž konečně služba Apple Pay. Neznamená to ale automaticky, že každý, kdo má iPhone, bude moci v obchodech hned platit telefonem. Zdaleka ne všechny banky totiž Apple Pay svým klientům nabídnou hned v první vlně.

Článek

Čeští majitelé iPhonů a hodinek apple watch se po dlouhých měsících spekulací už brzy konečně dočkají. Podle informací redakce Seznam Zpráv z bankovního prostředí by totiž měla být na přelomu února a března v Česku spuštěna služba Apple Pay.

Ta umožní právě majitelům zařízení s operačním systémem iOS platit na platebních terminálech v obchodech prostřednictvím mobilu. Podobně jako to dnes mohou dělat bezkontaktní kartou.

Americká společnost ani banky samotné se ke vstupu Apple Pay na český trh konkrétně nevyjadřují. Banky maximálně potvrzují, že jsou připraveny svým klientům nabízet Apple Pay hned po jeho spuštění v Česku.

„Česká spořitelna rozhodně chce být mezi prvními bankami, které klientům Apple Pay na českém trhu nabídnou,“ říká mluvčí největší české banky Filip Hrubý.

Podobně jsou na tom v mBank. „Technicky jsme připravení, protože používáme stejné řešení jako naše mateřská banka v Polsku, kde je Apple Pay velmi úspěšný. Na spuštění v Česku proto netrpělivě čekáme,“ uvádí mediální zástupce banky Martin Dobiš.

Podle informací Seznam Zpráv by v první skupině měly kromě České spořitelny a mBank být ještě Komerční banka, Moneta a AirBank. Mezi prvními chce být i Fio banka.

ApplePay by měla kromě klasických bank nabízet i společnost Twisto, která poskytuje odložené platby za zboží.

V prvním pololetí by potom chtěly stihnout službu svým klientům i Equabank a Creditas. Další banky, včetně Raiffeisenbank nebo ČSOB, potom o Apple Pay mají zájem, ale zatím nevědí, kdy službu nabídnou.

Už od roku 2017 mohou pomocí NFC technologie mobilem platit majitelé telefonů s operačním systémem Android. Přímo aplikaci GooglePay podporuje čtveřice Moneta, mBank, J&T Bank a Komerční banka. Nyní se k nim přidávají i Fio banka a Equa bank.

Další možností pro zákazníky českých bank, jak na terminálu „pípat mobilem“, jsou potom vlastní aplikace bank. Takovou jako první spustila ČSOB, má ji třeba i Airbank a Česká spořitelna. Ovšem opět jen pro telefony s Androidem.

Menší část uživatelů smartphonů – tedy ti, kteří používají iPhony – si na první oficiální placení tedy musí počkat ještě několik týdnů na konec února.

Reklama

Doporučované