Hlavní obsah

Apple skoncuje s kabely. U nejdražších modelů zmizí konektory

Foto: PXhere.com

Tradiční lightning konektor z budoucích iPhonů zmizí.

Reklama

Budoucnost bude bezdrátová, alespoň to tvrdí expert na Apple Ming-Čch' Kchuo. Proslul tím, že dokázal odhadnout, na čem americká společnost pracuje a jaké novinky představí. Pokud se Apple rozhodne skoncovat s kabely, je docela možné, že se k podobnému kroku odhodlají i další výrobci.

Článek

Začalo to konektorem pro připojení sluchátek, jehož se Apple zbavil v roce 2016 s nástupem iPhonu 7. Od té doby zůstal na těle jablečného telefonu pouze jediný konektor lightning a toho se firma založená Stevem Jobsem prý hodlá také zbavit.

Tvrdí to alespoň znalec applího zákulisí Ming-Čch' Kchuo ze společnosti TF Securities. A ten se mýlí málokdy.

Podle něj se nejvyšší modely iPhonů dočkají „zcela bezdrátového zážitku“ v roce 2021 a technologickému gigantu z kalifornského Cupertina to přinese větší zájem o jeho telefony, možnost prodávat nejdražší sortu iPhonů za ještě větší peníze a tedy i možnost dosáhnout vyšších tržeb. Uvedla to americká televizní společnost CNBC.

Spekulace o tom, kolik konektorů vlastně na těle telefonů zůstane, odstartovaly už s odcházením otvoru pro sluchátka, tedy 3,5mm jackem. Když Apple oficiálně oznámil, že se s tímto rozhraním u iPhonů 7 a dalších rozloučí, vypadalo to jako scestné rozhodnutí a jablečným telefonům se kvůli tomu konkurenti vysmívali. Po několika letech se však ukázalo, že Apple nastavil trend a ještě si přihrál další byznys prodejem bezdrátových sluchátek.

U mobilů, do kterých musí inženýři dostat pokud možno všechno na co nejmenším prostoru, představuje zmizení jednoho konektoru úlevu – i když tak maličkého, jako je konektor pro sluchátka. Místo může získat třeba baterie, s jejíž kapacitou bojují všichni výrobci mobilních zařízení. A navíc platí, že když není zdířka, není ani problém s prachem a dá se lépe ošetřit třeba vodotěsnost.

Že se Apple zbaví i rozhraní lightning spekuloval Ming už v roce 2017, kdy vypustil do světa informaci, že místo něj dostanou telefony s jablkem vstup USB-C. To je standard ve světě mimo applí ekosystém. Jenže tady se spletl, Apple se k tomu nakonec nerozhodl a lightning slouží dodnes. Byť při letošním představení iPhonů 11 ukázala firma i výkonnější nabíječku s USB-C vstupem. K ní si však uživatelé telefonů musejí dokoupit speciální kabel, který má na jednom konci USB-C a na druhém konci lightning.

Reklama

Doporučované