Hlavní obsah

ArcelorMittal podnikl důležitý krok k prodeji ostravské hutě. Prezidentova výzva Třineckým železárnám je bez odezvy

Miloš Zeman apeluje na Třinecké železárny, aby koupily ostravskou obří firmu ArcelorMittal.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Ani několikrát opakovaná výzva prezidenta Miloše Zemana nepřiměla vedení Třineckých železáren k vyjádření, zda se chystá ke koupi ostravské společnosti ArcelorMittal. Největší ocelárna na světě již mezitím zahájila jednání o prodeji své ostravské hutě s potenciálními kupci.

Článek

„Chtěl bych se přimluvit, abyste koupili ArcelorMittal,“ sdělil prezident Miloš Zeman na debatě se zaměstnanci Třineckých železáren. Stalo se tak během jeho třídenní návštěvy Moravskoslezského kraje.

„Ta myšlenka průmyslového holdingu je nosná. A jestliže do ní vedle ArcelorMittal a Třineckých železáren, kde jsme byli, zahrneme i Vítkovice, pak chci věřit, že to může mít pro Moravskoslezský kraj pozitivní a stimulující účinek,” dodal na Ostravsku Zeman.

Také člen dozorčí rady Odborového svazu KOVO Roman Bečica je přesvědčen, že by nový český investor byl tím nejlepším možným řešením pro budoucnost ostravské hutě podniku ArcelorMittal.

„Samozřejmě by záleželo na budoucnosti firmy, jaké by nový majitel přinesl investice. Co by zamýšlel s továrnou do budoucna, jak by zůstala zachována zaměstnanost a kam by se odvíjela výroba. Pokud by Třinecké železárny splňovaly všechny tyto podmínky, tak bych to i přivítal v rámci Moravskoslezského kraje a regionu,” uvedl.

ArcelorMittal mezitím podnikl důležitý krok k nastávajícímu prodeji ostravské hutě. Jmenoval kontrolního správce a také správce odděleného majetku, který firmu do okamžiku prodeje povede.

„Do role kontrolního správce byla se souhlasem Evropské komise jmenována nadnárodní auditorská a poradenská skupina Grant Thornton. Úlohou kontrolního správce, který je přímo zodpovědný komisi, je dohlížet na řízení prodávaných společností až do dokončení jejich prodeje,“ řekla Barbora Černá Dvořáková, tisková mluvčí ostravské firmy. „Správcem odděleného majetku se stal Ašók Patil, současný generální ředitel a předseda představenstva ArcelorMittal Ostrava,“ dodala mluvčí.

Dokončení prodeje ostravské hutě se očekává do konce letošního roku. Evropská komise upřednostňuje, aby se všechny podniky nabízené společností ArcelorMittal neprodávaly odděleně, ale najednou jednomu kupci.

Kromě prodeje hutě v Ostravě, nabízí ArcelorMittal, jako protiváhu koupě italské ocelárny Ilva, také své továrny v rumunském Galati, italském Piombinu, makedonské Skopji, lucemburském Dudelangu a provozy v belgickém Lutychu.

Reklama

Doporučované