Hlavní obsah

Archeologové v Egyptě odkryli starověké pohřebiště. Ukrývá desítky hrobek a tisícovku soch

Zachovala se i mumie kněze.Video: Reuters

 

Reklama

Na pohřebišti průzkumníci lokalizovali osm hrobek, další mají brzy následovat.

Článek

Egyptští a němečtí archeologové odkryli v údolí Nilu pohřebiště, kde v dosud prozkoumaných hrobkách objevili na 40 sarkofágů, 1000 soch a zlatou pohřební masku. Pohřebiště má být staré nejméně 2500 let. Na tiskové konferenci to dnes oznámil egyptský ministr pro památky Chálid Ananí.

Archeologický průzkum nekropole v pouštní oblasti Túna Al-Gabal je podle něj teprve na začátku a práce v této lokalitě potrvají nejméně pět let.

Vykopávky na pohřebišti v guvernorátu Mínja ve středním Egyptě začaly loni. Archeologové tam prozatím našli hrobky kněží, kteří sloužili kultu boha moudrosti Thovta. V jedné z nich bylo 1000 soch a také čtyři velmi dobře zachované alabastrové kanopy, nádoby, do nichž se ukládaly vnitřní orgány zemřelého při mumifikaci. Zachovala se i mumie kněze a 40 sarkofágů s ostatky jeho příbuzných.

Prozatím bylo lokalizováno osm hrobek, podle archeologa Mustafy Vazírího budou brzy následovat další.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem. Cestovní ruch přitom tvoří významnou část egyptské ekonomiky.

Reklama

Doporučované