Hlavní obsah

Archeologové našli prastarý luxusní záchod

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Izraelský úřad pro památky (IAA) v úterý oznámil objev starověké toalety z období sedmého století před naším letopočtem. Její součástí mohl podle badatelů být i osvěžovač vzduchu.

Článek

Izraelským archeologům se podařilo odkrýt 2700 let starou hladce opracovanou vápencovou desku s otvorem uprostřed, která byla umístěna nad septickým tankem, informuje o tom Deutsche Welle. Luxusní toaletu objevili badatelé v obdélníkové místnosti v jedné z jeruzalémských čtvrtí. Jednalo se o soukromou toaletu z doby, kdy byly běžné komunální latríny.

„Soukromá toaleta byla ve starověku velmi vzácná a z té doby se jich dochovalo pouze pár,“ uvedl ředitel vykopávek Yaakov Billing. „Mohli si ji dovolit jen ti bohatí,“ dodává.

V prostoru pod toaletou archeologové objevili zvířecí kosti a hrnčířské nádoby, o kterých se domnívají, že by mohly dále poodhalit tehdejší stravovací návyky, životní styl či dokonce nemoci. Dochovalo se v něm také 30 až 40 mís, které podle Billinga mohly sloužit k účelu potírání nežádoucího zápachu. Vysvětluje dále, že se do nich dávalo například kadidlo nebo různé aromatické oleje.

Rezidence, kde se starověká toaleta našla, ukrývala také pozůstatky kamenného sloupu a v její blízkost badatelé identifikovali zahradu se sadem a rostlinami. I to podle archeologů vypovídá o výjimečném bohatství jejího tehdejšího majitele.

Reklama

Doporučované