Hlavní obsah

Armáda na nákupech. Vojáci by rádi rolls-royce, ale oktávka taky nejezdí špatně, říká ministr

Martin Stropnický o nákupech zbraní na Ministerstvu obrany.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Proč ministr obrany Martin Stropnický občas mírní požadavky vojáků na novou techniku a proč jdou armádní nákupy pomalu? Nechci zbytek života strávit u soudů, říká.

Článek

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO si často pochvaluje, že česká armáda dnes patří v NATO k těm, kterým nejrychleji roste rozpočet. To je sice pravda, ale Stropnický zároveň čelí kritice, že málo investuje a nestíhá miliardy korun navíc ani utratit.

V rozhovoru pro Seznam ministr otevřeně vysvětluje, že při nákupech nové techniky je úmyslně opatrný. „Musíte si dát setsakramentský pozor, když jste ministr, obzvlášť když jste na ministerstvu s takovou historií a s tolika kauzami. Já nechci strávit - ani moji spolupracovníci - zbytek života tím, že budu z kastlíku vybírat pozvánky k soudu," říká Stropnický.

Vyhlašování složitých tendrů na nové zbraně občas komplikuje i generální štáb, když si vojáci úplně neumí říct, co vlastně armáda potřebuje. Třeba ohledně chystaného nákupu nových vrtulníků - což je významem i penězi v současnosti největší armádní tendr - čeká Stropnického už osmnáctá schůzka kvůli nastavení požadavků soutěže.

Reklama

Doporučované