Hlavní obsah

Armáda slibuje největší přehlídku ve střední Evropě. Na hodinu uzavře vzdušný prostor

Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

28. říjen pojme armáda společně s integrovanými záchrannými složkami velkolepě. Kromě ukázky techniky, ozbrojených sil a bezpečnostních sborů, vojenské přísahy a slibu nebo státního pietního aktu společně chystají už od roku 2016 slavnostní přehlídku. Té se v Praze na Evropské třídě zúčastní zhruba 1700 vojáků a 300 příslušníků dalších složek integrovaného záchranného systému.

Článek

Výročí 100 let republiky oslaví armáda po deseti letech velkou vojenskou přehlídkou v Praze na Evropské třídě.

Generální štáb oznámil, že se jí zúčastní více než 2 tisíce osob a dvě stě kusů vojenské techniky – například stíhačky Gripen, letoun L-159 Alca, modernizovaný tank T72 M4CZ či obrněné transportéry Pandur.

Stejně jako v roce 2008 se v pochodovém proudu představí více než 1700 profesionálních vojáků armády a s nimi i téměř 300 hasičů, policistů, záchranářů či příslušníků Celní správy se speciální technikou.

Novinkou bude účast čestných stráží Slovenska, Francie, Spojených států, Velké Británie a Itálie. Do přehlídky bude tentokrát zapojena také aktivní záloha a váleční veteráni.

Po dobu trvání přehlídky bude zhruba mezi 14. a 15. hodinou uzavřený vzdušný prostor nad Letištěm Václava Havla.

„Nemohu důvody blíže specifikovat, ale je to především kvůli bezpečnosti,” uvedl první zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun.

Do přehlídky bude zapojeno více než 200 kusů techniky.

Jiří Baloun také uvedl, že celkové náklady na přehlídku budou činit zhruba 11 milionů korun.

„Jen na 6,5 milionu korun vyjdou například tribuny pro diváky, zábory a úpravy přímo v místě dění,” vysvětlil.

Armáda se na stoleté výročí české státnosti připravuje už dva roky. „Půjde o největší přehlídku ve střední a východní Evropě. Jediné, co nám chybí na Francouze, je počet koní a to, že Evropská třída prostě není Champs-Élysées,“ uvedl Jiří Baloun.

Samotné přehlídce bude předcházet několik dalších akcí armády. Už 26. října bude na letenské pláni k vidění ukázka současné i historické techniky Armády ČR a složek integrovaného záchranného systému.

O den později složí za přítomnosti prezidenta republiky na Hradčanském náměstí přísahu 900 vojáků a 400 policistů.

Reklama

Doporučované