Hlavní obsah

Armáda trasovačů i rozsáhlé testování. Británie míří ke zmírňování opatření

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr zahraničí Dominic Raab.

Reklama

O krok blíž konci karantény? Velká Británie vymýšlí, jak se co nejrychleji dostat ze svízelné situace. Podle listu The Times možná našla řešení – vytrénuje si armádu trasovačů, lidí, kteří budou dohlížet na ty v izolaci.

Článek

Podle britského deníku chtějí Britové v příštích několika týdnech vytrénovat tisíce lidí k trasování kontaktů nakažených. Půjde o třístupňový systém, který by měl zajistit, že se infikovaná osoba dostane do izolace dřív, než nakazí někoho dalšího.

Cílem by bylo vyhledat víc než osmdesát procent lidí, s nimiž byl nakažený v kontaktu do 24 hodin od diagnózy. Nakažení i ti, se kterými se setkali, by pak byli uvrženi do karantény, dokud by riziko nákazy nezmizelo. Počítá se s tím, že se do řad „armády“ zapojí úředníci a státní zaměstnanci.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock ve středu prohlásil, že Británie se dostala na vrchol počtu nakažených. A přislíbil právě rozsáhlé trasování kontaktů nakažených, které by mělo vést k uvolnění přísných koronavirových opatření.

Některých opatření se ale Spojené království nezbaví minimálně do konce roku. Podle hlavního vládního poradce pro zdravotnictví Chrise Whittyho by bylo naprosto nerealistické očekávat, že se život „najednou vrátí zpátky k normálu“.

Ideální cestou by podle něj bylo vyvinout efektivní vakcínu nebo lék na covid-19. Podle BBC je ale šance, že by Británie něčeho takového dosáhla v příštím kalendářním roce, velmi nízká. „Tuto nemoc nevymýtíme, ta nemoc nezmizí,“ řekl Whitty na vládní tiskové konferenci.

Spolu s britskou verzí chytré karantény chce Británie také testovat opravdu ve velkém. Do konce dubna chce britský kabinet dosáhnout cíle 100 tisíc vykonaných testů za jeden den. Ve srovnání třeba s pondělním počtem otestovaných lidí jde podle britské BBC o nárůst o 82 tisíc testů na den.

K ambicióznímu plánu se ve středu podle The Times vyjádřil ministr zahraničí a současný zástupce premiéra Borise Johnsona Dominic Raab. Přiznal, že naplnění vládního slibu udělat 100 tisíc testů za den brání logistická selhání. Ve středu podle něj Britové otestovali 13 a půl tisíce lidí s tím, že na nich bylo vykonáno asi 22 800 testů.

Raab uvedl, že se do testování zapojila britská armáda (tedy ta skutečná), která se podílela na zavádění mobilních laboratoří v těžko přístupných oblastech. A mluví se také o využití Královské pošty jakožto distributora testovacích balíčků.

V pečovatelských domech možná zemřelo více lidí, než tvrdí vláda

Navýšit testování v pečovatelských domech se zavázal šéf zdravotnického resortu Matt Hancock poté, co Chris Whitty potvrdil, že právě tam by mohla být vysoká úmrtnost. „Jsem si jistý, že vysoká úmrtnost bude bohužel v pečovatelských domech, protože jde o velmi, velmi zranitelnou skupinu,“ uvedl Whitty podle Timesů.

Právě počet úmrtí na covid-19 v pečovatelských domech je zahalen v mlze. O víkendu přišla britská média s tím, že skutečná čísla jsou mnohem vyšší než ta, která uvádí vláda. Národní pečovatelské fórum odhaduje, že v pečovatelských domech nebo ústavech zemřely více než čtyři tisíce lidí.

Podle organizace Care England, která zastupuje pečovatelská zařízení, má covid-19 v těchto domech až sedm a půl tisíce obětí. Na začátku minulého týdne vláda podle britského listu The Guardian uvedla, že odhady mluví o asi 1400 mrtvých v pečovatelských domech. Nicméně, informace, které vláda ohledně úmrtí v pečovatelských domech vypouští, jsou víc než chaotické.

Velká Británie má v současnosti celkem přes 133 tisíc pozitivně testovaných. Mrtvých si onemocnění covid-19 ve Spojeném království podle oficiálních čísel vyžádalo přes 18 tisíc. Podle analýzy deníku Financial Times je ale ve skutečnosti mrtvých mnohem více – do 21. dubna přes 41 tisíc lidí.

Zatímco vládní statistika počítá jen oběti, které zemřely na nový typu koronaviru v nemocnicích, analýza zahrnula i ty, kteří zemřeli v domácnostech, pečovatelských domech a domovech seniorů.

Reklama

Související témata:

Doporučované