Hlavní obsah

Arnošt Petráček si v Tokiu vyplaval stříbrnou medaili

Foto: Jan Malý / Paralympijský tým ČR

Arnošt Petráček na startu stříbrného závodu na paralympiádě v Tokiu.

Reklama

Zlatý medailista z paralympijských her z Ria de Janeira Arnošt Petráček rozšířil v Tokiu medailovou sbírku české výpravy. Ve své nejsilnější disciplíně v závodu na 50 metrů znak vybojoval stříbro.

Článek

Arnošt Petráček je na paralympijských hrách už počtvrté v řadě. Z těch předchozích přivezl jako jediný z české výpravy zlatou medaili. Do Tokia odjížděl s ambicí úspěch zopakovat, to se mu však nepodařilo.

Po vydařené rozplavbě, ve které pokořil paralympijský rekord, našel ve finále pokořitele v ruském závodníkovi Romanu Ždanovi. Ten v závodu na 50 metrů znak v kategorii S4 zvítězil ve světovém rekordu 40,99 sekundy. Arny, jak mu všichni říkají, zaostal o pouhých 27 setin.

Petráček vybojoval pro českou výpravu už osmou medaili. Už v tuto chvíli je to o jeden cenný kov více, než sportovci přivezli z paralympiády v Riu.

Úspěchy českých sportovců si můžete prohlédnout v přiložené fotogalerii.

+4

Petráček má vrozenou vadu horních i dolních končetin. U dolních končetin se jedná o luxaci kolenních kloubů a horním končetinám chybí pažní kosti. Plavání se věnuje už od útlého dětství a sport dělá - stejně jako olympionici - na plný úvazek.

„Já to dělám na full time. Když jsem se bavil před několika lety s Jířou Prskavcem nebo s Lukášem Krpálkem, tak jsme se shodli na tom, že máme absolutně stejnou přípravu. Že do toho dáváme stejnou sílu,“ řekl nedávno v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „U nás, jako u paralympioniků, je ještě navíc potřeba mít k sobě i osobní doprovody, trenéry, protože sami to na závodech nezvládneme. Potřebujeme větší servis a potřebujeme větší dopomoc než olympionici. Tyhle věci, pokud do sebe zapadnou, mohou udělat krásný výsledek. Nejen ve sportu, ale i v osobním životě.“

Reklama

Doporučované