Hlavní obsah

Asociace českých filmových klubů uvede na podzim do kin čtyři filmy

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Asociace českých filmových klubů (AČFK) uvede na podzim do kin čtyři filmy. V září to budou dokumenty Gogo a Manželství, v říjnu dokumentární snímky Malířka a zloděj a Sny o toulavých kočkách.

Článek

Novinářům to dnes na Letní filmové škole (LFŠ) v Uherském Hradišti, které AČFK pořádá, řekl programový ředitel festivalu Jan Jílek. Všechny snímky byly nebo budou na LFŠ k vidění.

Film Gogo francouzského režiséra Pascala Plissona, který se věnuje osudu čtyřiadevadesátileté keňské školačky, plánovala asociace uvést do kin už loni. Podle Jílka to však znemožnila pandemie koronaviru.

Snímek Manželství vznikl v koprodukci České republiky a USA, režírovali jej Kateřina Hager a Asad Faruqi. Sleduje vztah Češky Zdenky a Pákistánce Tabiše, který se zrodil on-line při hraní počítačové hry. „Je to dokument o naší životní cestě. Doufám, že ne nudný, protože je trošku byrokratický,“ řekl dnes Tabiš Karim.

V říjnu by se měl v kinech objevit norský film Malířka a zloděj věnovaný krádeži obrazů české malířky Barbory Kysilkové v Oslu. Umělkyně se později s jedním ze zlodějů spřátelila a dokonce ho začala malovat. Dokument loni zvítězil v projektu LFŠ uvádí, diváci festivalu mu dali nejvíce hlasů.

Poslední film, který AČFK na podzim uvede do kin, budou Sny o toulavých kočkách. Podle Jílka jde o bratrskou výpověď režiséra Davida Síse o sourozenci Petru Sísovi, známém ilustrátorovi. „Film bude mít premiéru v Karlových Varech,“ uvedl Jílek.

V lednu plánuje asociace uvést do kin dalšího vítěze projektu LFŠ uvádí, kterého vyberou diváci letošního ročníku festivalu. V nabídce jsou filmy Hranice odvahy z Norska, Epilog lásky z Velké Británie a Persona non grata z Dánska. Příští rok by se měl v kinech podle Jílka objevit také japonský animovaný film Belle.

Reklama

Doporučované