Hlavní obsah

Letní filmová škola představuje tvorbu legendárního režiséra Kurosawy

Ilustrační foto.

Reklama

Letošní 47. ročník Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti zařadil do programu i retrospektivu děl japonského režiséra Akiry Kurosawy.

Článek

„Návštěvníci mohou zhlédnout výběr 11 jeho snímků, některé z nich i v reprízách,“ řekl programový ředitel festivalu Jan Jílek. Figuruje mezi nimi i film Tři zločinci ve skryté pevnosti z roku 1958, který program přehlídky nabídl dnes odpoledne.

Příběh zasazený do období válek mezi japonskými klany sleduje přechod nesourodé skupiny tvořené generálem, dvěma rolníky a princeznou přes nepřátelské území. Podle dramaturga Luboše Ptáčka režisér ve snímku sleduje, jak zástupci dvou různých společenských vrstev odlišně vnímají svět. „Je to film se samurajskou tematikou, dobrodružný, zábavný. Stojí trošku neprávem ve stínu filmů Sedm samurajů a Tělesná stráž, což jsou filmy, které jsou považovány za vrchol Kurosawovy tvorby v rámci akčního nebo dobrodružného filmu,“ řekl Ptáček.

V Japonsku film ve své době neznamenal příliš kladný kritický ohlas. „Kritici filmu vyčítali, že je nejaponský, že se příliš podbízí západu, že je manýristický. Ale zároveň mu přiznávali vysokou technickou kvalitu, která provází všechny Kurosawovy filmy,“ uvedl Ptáček. Některé pasáže filmu podle něj posloužily jako inspirace pro George Lucase při vzniku Hvězdných válek a film Nikity Michalkova nazvaný Svůj mezi cizími.

V programu festivalu dále nechybí film Rašomon, který v roce 1950 přinesl Kurosawovi světový věhlas. Příběh vypráví o dávném zločinu, a to střídavě z pohledu několika postav. Režisér za snímek získal Oscara. V Uherském Hradišti se promítal i trhák Sedm samurajů, jež později inspiroval hollywoodský western Sedm statečných.

Dalšími tituly z Kurosawovy filmografie, které festival nabízí, jsou například snímky Tělesná stráž, Děrsu Uzala nebo Kagemuša. „Po asijském obsahu volala celá řada diváků a jsme rádi, že letos můžeme přinést přehlídku děl císaře japonského filmu, jak se mu přezdívá. Člověka, který točil v různých žánrech a který ovlivnil celou řadu dalších tvůrců včetně Sergia Leoneho, Quentina Tarantina a dalších,“ uvedl Jílek.

Snímky absolventa malířské akademie Kurosawy v sobě nezapřou cit pro kompozici. Jeho rozsáhlé filmové fresky inspirovaly generace filmařů. Svým humanismem a pronikáním k podstatě dobra a zla si získal obdiv diváků i kritiků, jeho filmy vítězily na festivalech. Tokijský rodák byl jedním z mála japonských režisérů, který se na mezinárodní scéně prosadil. Od 70. let natáčel kvůli krizi japonské kinematografie filmy v zahraničí. Zemřel v roce 1998 ve věku 88 let.

Festival začal minulý týden, potrvá do čtvrtka. Nabídne promítání více než 170 filmů. Program je rozdělen do tří základních boků, kterými jsou Historie, Současnost a Česko/Slovensko.

Reklama

Doporučované