Hlavní obsah

Asociace: Zima přinese do české ekonomiky pokles. Potom přijde růst

Foto: Seznam Zprávy

Ekonomika letos podle České bankovní asociace stoupne o 2,6 procenta.

Reklama

Nová prognóza České bankovní asociace slibuje v letošním roce růst ekonomiky. Ekonomové očekávají sice ještě letos v prvním čtvrtletí meziroční pokles ekonomiky, ale během jara by pak mělo nastat razantní ekonomické oživení.

Článek

Česká bankovní asociace (ČBA) v nové prognóze očekává na základě odhadů ekonomů českých bank, že ekonomika letos stoupne o 2,6 procenta. Příští rok by měl růst ekonomiky zrychlit na 4,6 procenta. Asociace o tom dnes informovala na online tiskové konferenci. V říjnové prognóze asociace očekávala, že ekonomika letos poroste o dvě procenta.

Asociace zároveň upozornila, že většina rizik, která by mohla očekávaný vývoj ohrozit, souvisí s nejistotou ohledně dalšího vývoje pandemie a jejími hospodářskými dopady. Loni česká ekonomika klesla podle předběžných údajů Českého statistického úřadu o 5,6 procenta, nejvíce za existence Česka.

Ekonomové českých bank očekávají sice ještě letos v prvním čtvrtletí meziroční pokles ekonomiky, ale během jara by pak mělo nastat razantní ekonomické oživení. „Mezi členy panelu existuje plná shoda v tom, že dojde v české ekonomice k oživení letos. Nejistota panuje především ohledně dynamiky HDP během současného prvního čtvrtletí. Výraznější mezičtvrtletní propad z tohoto období by negativně ovlivnil celoroční výsledek,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Asociace zároveň uvedla, že období nejvyšší zaměstnanosti, ale i nejnižší nezaměstnanosti má český trh práce již za sebou. Nicméně podle odhadů ČBA bude růst nezaměstnanosti v ČR pouze přechodný. Letos by měla průměrná nezaměstnanost stoupnout z loňských 3,6 procenta na 4,4 procenta a příští rok klesnout na 3,9 procenta.

Ministerstvo financí (MF) v lednové prognóze očekává růst české ekonomiky letos o 3,1 procenta. V roce 2022 by podle výhledu MF měla ekonomika růst o 3,4 procenta a v roce 2023 o 2,1 procenta. Česká národní banka v únorové prognóze počítá letos s růstem ekonomiky o 2,2 procenta a příští rok s růstem o 3,8 procenta.

Prognóza Evropské komise čeká rychlejší růst

Svou prognózu vývoje českého HDP ve čtvrtek zveřejnila také Evropská komise. Na rychlosti růstu se ale s asociací neshodne. Z odhadů Komise vyplývá, že ekonomika poroste za letošní rok o 3,2 procenta. Přináší tak mírně optimističtější výhled do budoucnosti než ČBA. Na příští rok očekává Komise pětiprocentní růst.

Loni česká ekonomika kvůli restrikcím spojeným s pandemií klesla podle odhadů Komise o rekordních 5,7 procenta.

Restrikce zavedené loni v říjnu zasáhly domácí poptávku a také investice, což se bude podle Komise projevovat i na poklesu očekávaném pro letošní první čtvrtletí. České hospodářství by se mělo začít zotavovat od druhého kvartálu a na předkrizovou úroveň by se mohlo dostat koncem letošního roku.

Hlavním motorem oživení by podle Komise letos měla být spotřeba domácností, která bude odrážet stabilní situaci na trhu práce – Česká republika má v celé EU dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost.

Česku by mohly k oživení pomoci i peníze z krizového fondu obnovy EU, z něhož by v přímých platbách země mohla získat přes 180 miliard korun. Projekty financované těmito penězi by podle Komise mohly tvořit až 0,2 procenta HDP. První peníze by země mohla dostat ve druhé polovině letošního roku.

Reklama

Doporučované