Hlavní obsah

Assange chce vědět, z čeho je v USA obviněný. Vyšetřovatelé jsou tajemní, bojí se útěku

Julian Assange chce vědět, z čeho všeho je ve Spojených státech obviněn.Video: Eva Krchová, Shutterstock.com

 

Reklama

Julian Assange, aktivista a šéf internetového serveru WikiLeaks, doufá, že oficiální žádostí předejde možnému vydání z ekvádorského velvyslanectví v Londýně do USA. Informoval o tom ve středu britský deník The Guardian. Na půdě Spojených států hrozí Assangovi stíhání kvůli zveřejnění tajných dokumentů o válce v Iráku nebo Afghánistánu.

Článek

Britský deník The Guardian informoval, že Assangovi právníci podali žádost Interamerickému systému ochrany lidských práv. Právníci v dokumentu o 1 172 stránkách požadují zveřejnit všechna tajná obvinění proti Julianu Assangovi, kterými se v současnosti američtí prokurátoři zabývají. Předpokládá se, že američtí státní zástupci vyšetřují zakladatele WikiLeaks alespoň od roku 2011, kdy Assange na svém zpravodajském webu zveřejnil statisíce enkryptovaných diplomatických zpráv.

Poslední novou obžalobu podle dostupných informací loni v létě řešil soud ve městě Alexandria ve Virginii. Jeden z vyšetřovatelů v srpnu žádal, aby obžalobu na Assange udržoval v tajnosti, „dokud nebude zatčen na základě důvodů uvedených v obžalobě, a nebude tak moci uprchnout nebo se vyhnout zatčení a vyhoštění“.

Informace o novém obvinění se však dostaly na veřejnost nedopatřením v souvislosti s jiným případem, kde Assange nefiguroval.

Žádost Assangeových právníků o zveřejnění všech obvinění přichází v době, kdy je jeho pobyt na ekvádorské ambasádě v Londýně v ohrožení.

Sedmačtyřicetiletý zakladatel WikiLeaks pobývá na velvyslanectví již 6 let. Z budovy po celou dobu neodešel, protože mu hrozilo zatčení nejen ze strany USA. Na velvyslanectví se aktivista uchýlil, aby se mimo jiné vyhnul vydání do Švédska v souvislosti s obviněním ze znásilnění.

Assange se obával, že by mohl být přes Švédsko předán americké justici. Vinu v kauze údajného znásilnění Assange popřel a Švédsko případ nakonec odložilo. V USA mu ale stále hrozí stíhání a vězení kvůli zveřejnění tajných dokumentů o válkách, které USA vedly na Blízkém východě.

Vztahy mezi Assangem a ekvádorskými představiteli jsou v poslední době dost napjaté. Ke zhoršení situace došlo poté, co se v Ekvádoru v roce 2017 změnila vláda. Nynější ekvádorský prezident Lenín Moreno usiluje o to, aby Assange londýnskou ambasádu opustil.

Podle zpravodajské agentury AP prezident Moreno v minulosti odřízl zakladateli WikiLeaks přístup k internetu, což Assange popsal jako narušování jeho osobní svobody. Americký deník The New York Times v prosinci také uvedl, že se prezident Moreno snaží o jeho vydání do USA výměnou za odpuštění ekvádorského dluhu vůči Spojeným státům.

Reklama

Doporučované