Hlavní obsah

Ateliéry pro umělce. Brno je o krok blíž k přestavbě habsburské káznice a komunistického vězení

Brno chce oživit „Bronx” kreativním centrem.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brno chce přestavět káznici na Cejlu. Radní schválili výsledky architektonické soutěže. Bývalé vězení se má proměnit v kreativní centrum s muzeem, ateliéry nebo multifunkčním sálem. Přestavba může stát až 400 milionů korun.

Článek

Téměř dvě stě let sloužila káznice na brněnském Cejlu různým režimům. Zločince a nepohodlné lidi tu zavírala habsburská monarchie, nacisté i komunisté. V novodobé éře využíval rozlehlý areál mezi ulicemi Bratislavská a Cejl Moravský zemský archiv jako depozitář. Už téměř deset let hledá Brno pro bývalou káznici z konce osmnáctého století nové využití. Komplex se má proměnit v kreativní centrum s muzeem, kavárnami, ateliéry a dílnami.

Teď má město k uskutečnění plánů o krok blíž. Radní v tomto týdnu schválili výsledky architektonické soutěže, kterou vypsala kancelář městského architekta. Mezi sedmi návrhy bral první místo pražský ateliér Kava. „Vítězný návrh nejméně zasahoval do původní podoby káznice, ale přitom ji dokázal nejvíce využít,” uvedl městský architekt Michal Sedláček.

Pražští architekti v následujících měsících projekt ještě podrobněji rozpracují, úředníci pak shromáždí dokumenty pro územní rozhodnutí.

Přestavba může stát až 400 milionů korun. Město na ni potřebuje 150 milionů korun z Evropské unie, které jsou alokované v regionálním operačním fondu. Aby projekt na unijní peníze dosáhl, musí opravy začít v roce 2020. Představitelé města přiznávají, že je harmonogram napjatý. „Přesto věříme, že se to stihnout dá. Peníze z Unie jsou potřeba, abychom mohli objekt oživit a uchovat pro další generace,” sdělil náměstek brněnského primátora Matěj Hollan.

Reklama

Doporučované