Hlavní obsah

Kauza, která šokovala Německo. „Pravicový extremismus nezmizel“

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Pravicový extremista Franco Albrecht odsouzený na pět a půl roku ve vězení.

Reklama

Článek

Německo se vypořádává s dozvuky jednoho z nejsledovanějších soudních procesů posledních let. Případ důstojníka zatím nepravomocně odsouzeného na pět a půl roku za mříže oživil obavy z infiltrace pravicových extremistů do bezpečnostních složek. Jak se Franco A. do armády dostal? A co se Německo skrze celou kauzu dozvědělo?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Voják Franco Albrecht se dva roky vydával za syrského uprchlíka. Chtěl tak dokázat, že německý migrační systém nefunguje. Také plánoval zabít několik vysoce postavených politiků. Nakonec byl nepravomocně odsouzen k pěti a půl roku vězení.
  • Jeho příběh německá společnost sledovala s napětím. Podle zpravodaje České televize Pavla Poláka ji zasáhl, jelikož „spojuje řadu v Německu bolestivých míst“.
  • „Ten případ nám ukazuje, že téma pravicového extremismu zdaleka není vyvanuté. Německá společnost musí tyto nálady vnímat a včas s nimi něco udělat,“ říká.

Příběh, který připomíná filmový scénář, začal zhruba před pěti lety. Profesionálního vojáka Franco Albrechta tehdy víceméně náhodou na vídeňském letišti zatkla policie. Kriminalisté totiž věděli o zbrani, která byla schovaná na místních toaletách, a čekali, kdo si pro ni přijde.

„Díky tomuto zásahu ho začali němečtí kriminalisté prověřovat. A zjistili, že tento muž není jenom vojákem bundeswehru, ale k velkému překvapení také oficiálně zaregistrovaný uprchlík ze Sýrie,“ popisuje zpravodaj České televize v Německu Pavel Polák.

Foto: Profimedia.cz

Odsouzený Franco Albrecht.

Jako migrant se německým úřadům přihlásil už v září 2015, tedy v období, kdy Evropou proudily desetitisíce lidí. Začal pobírat sociální dávky.

Až po roce šel na pohovor, které je součástí azylového řízení, díky znalosti francouzštiny ale proběhl bez problémů. „Snažil se dokázat, že ten systém nefunguje,“ dodává Polák.

Seznam obětí

Podle verdiktu zároveň shromažďoval zbraně a plánoval útoky a atentáty na vysoce postavené politiky a aktivisty neziskových organizací. „V jeho zápiscích se našel seznam lidí, kteří měli být odstraněni, protože z jeho pohledu škodí Německu, podporují migrační politiku,“ vysvětluje zpravodaj.

Foto: Soukromý archiv Pavla Poláka.

Zpravodaj České televize v Německu Pavel Polák.

Případ navíc poukazuje nejen na selhání jednotlivce, ale i na pochybení jeho nadřízených. Albrecht totiž na vojenské akademii ve Francii vypracoval diplomovou práci, ve které třeba obhajuje antisemitské myšlenky. Nakonec musel napsat novou. K německé rozvědce se ale tato informace nedostala.

„Pokud je voják, který má tohle přesvědčení nebo který dospěl k rasistickým nebo antisemitským závěrům, tak je to něco, co opravdu tu společnost burcuje a je varovným světlem,“ říká Polák s tím, že je důležité, aby nejen německá společnost tyto nálady vnímala a věnovala se jim.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli měl Franco Albrecht komplice, kteří by mu s jeho plánem pomohli, nebo zda se podařilo zjistit, jak rozšířený je tento typ uvažování v německých ozbrojených složkách. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ZDF, YouTube - ABC News, YT - Radio Free Europe/Radio Liberty, YT - Channel 4 News, YT - Al Jazeera, YT - AP Archive, YT - DW News, YT - DW Deutsch, YT - ZDFheute Nachrichten, YT - WELT, YT - AFP Deutschland, YT - tagesschau, YT - ARD, YT - DER SPIEGEL

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované