Hlavní obsah

Novinář: Stopka pro lanovku v Praze nahlodá důvěru v nezávislost úředníků

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Cena jízdného v MHD nebo parkování - témata, která prověří soudržnost koalice na pražském magistrátu. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Zvyšování cen jízdného v pražské MHD, parkování nebo stopka projektu na lanovku mezi Podbabou a Bohnicemi - jen některé z diskuzí týkající se Prahy, které v posledních týdnech vyvstaly na povrch. Co vedení metropole za rok od podpisu koaliční smlouvy dokázalo?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co pražská koalice na magistrátu dokázala za rok svého vládnutí.
  • Proč se její skutečná soudržnost ukáže až hlavně na otázkách týkajících se dopravy, jako ceny jízdného na MHD nebo parkování.
  • A jak silnou roli v pražské magistrátní koalici hraje primátor Bohuslav Svoboda.

Pražská koalice má za sebou první rok v čele metropole. Vloni v polovině února její zástupci slibovali, že jsou připraveni na nelehké úkoly, které před nimi leží. Přesto se zdá, že působení koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN zatím příliš zásadních rozhodnutí nepřineslo.

„Posunuli jsme se o rok dál, to shrnuje celou situaci. (…) Některé věci se podařilo zastavit, což je nejjednodušší, co za první rok můžete udělat - prostě zablokovat to, co udělala předchozí koalice. A teď už se dostáváme k tématům, která budou problematická,“ říká redaktor Deníku N Prokop Vodrážka, který se popisování situace v hlavním městě dlouhodobě věnuje. A podotýká, že žádná „velká změna“ se dosud nepodařila.

Do budoucna nicméně podle něj bude zásadním tématem doprava, konkrétněji třeba debata o zdražování jízdného na pražskou veřejnou dopravu - to by se mohlo zvednout až na dvojnásobek - nebo diskuze o parkování v hlavním městě. „To budou tříštivé věci,“ myslí si. Podotýká, že zásadní rozpor v této problematice je cítit hlavně mezi politiky z Pirátské strany a ODS, případně dalších členů koalice Spolu.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Redaktor Deníku N Prokop Vodrážka.

„Právě tady si strany vyhodnotí, jestli spolu chtějí být dál a jestli jim to dává smysl,“ říká Vodrážka s tím, že z jeho pohledu však alternativa pro sestavu řídící Prahu neexistuje. Koalice v současnosti funguje na půdorysu vládních stran a do spojenectví s ANO - alespoň do sněmovních voleb - tak nejspíš nikdo nepůjde.

Nezávislost úředníků?

O náladě na pražském magistrátu podle redaktora Deníku N do jisté míry vypovídá i projekt lanovky mezi Dejvicemi a Bohnicemi, který je momentálně u ledu. Koncem února záměr, za kterým stál zejména dřívější pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr, zamítli úředníci odboru ochrany prostředí pražského magistrátu. Prý by měl nepřijatelný vliv na krajinný ráz Trojské kotliny.

„Je to velmi nezvyklé. Myslím, že to budí různé pochybnosti, a vlastně nemám jednoduchou odpověď na to, proč se to stalo. Jisté je, že lanovka ztratila politickou podporu,“ říká Prokop Vodrážka s tím, že krok působí zvláštně i proto, že nedaleko má v budoucnu vést přes údolí Vltavy Pražský okruh, tedy šestiproudá dálnice.

Problém vidí novinář zejména v tom, že se zastavení projektu lanovky podle něj „schovalo“ za rozhodnutí v podstatě neznámých úředníků, než aby svou odpovědnost přijali politici. „Do budoucna to bude vzbuzovat pochybnosti o tom, jestli je státní správa nezávislá,“ míní.

Jak měla vypadat lanovka z Podbaby do Bohnic:

+8

Svoboda? „Není hlavní aktér“

Přesvědčivý výkon navíc podle Vodrážky zatím nepředvádí ani pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS). „Ujal se té ceremoniální role. (…) Nepůsobí na mě jako rázný a tvrdý primátor. Stojí v čele vlády Prahy, ale nemám pocit, že je tím hlavním aktérem,“ popisuje reportér.

Debata o zvyšování cen jízdného na pražské MHD

Roční jízdenka na pražskou MHD by nově mohla stát 7300 korun – dvojnásobek aktuální ceny. Otočí tenhle drsný plán pohled na cestování po metropoli? Přečtěte si.

Vidět je to prý opět například u zákulisní debaty o výši jízdného v MHD. V nedávném rozhovoru pro Deník N totiž první muž Prahy mimo jiné řekl, že koalice o zdražování vůbec nejedná. A to přesto, že předseda pražské ODS Tomáš Portlík Vodrážkovi uvedl, že taková diskuze probíhá.

„Obecně mám pocit, že primátor Svoboda působil, jako kdyby se debaty o těchto zásadních věcech vedly jinde než u něj v kanceláři a že je možná vedou jiní lidé než on. Alespoň tak na mě jeho odpovědi působily. Možná to vypovídá o jeho roli v celé koalici,“ dodává novinář.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, v jaké fázi je nyní debata o cenách předplatného na pražskou MHD nebo jak velká propast může být mezi tím, co obyvatelé Prahy chtějí a co řeší politici. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv redaktora Deníku N Prokopa Vodrážky, Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS, Praha TV, YouTube - Hlavní město Praha

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované