Hlavní obsah

Metrem a tramvají po Praze za sedm tisíc? Podle expertů leží peníze jinde

Foto: Zelení Praha

Pražští Zelení protestují proti zdražování MHD.

Reklama

Roční jízdenka na pražskou MHD by nově mohla stát 7300 korun – dvojnásobek aktuální ceny. Otočí tenhle drsný plán pohled na cestování po metropoli?

Článek

Až na dvojnásobek může vystoupat cena roční jízdenky v městské hromadné dopravě v Praze. Nyní za ni cestující platí 3650 korun, ve hře je varianta, kdy by stála 7300 korun. V pondělí se pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN dohodla, že jasno chce mít ještě letos.

Podle politiků již není možné současnou cifru udržet. Průkopníci ekologického, chcete-li udržitelného přístupu k dopravě ovšem míní, že peníze by město mělo hledat úplně jinde. A vlastně naprosto otočit svůj pohled na dopravu v hlavním městě.

„Na okrajích města bude víc aut“

„Zdražení určitě sníží počet pořizovaných předplatných,“ je si jistý Vratislav Filler z pražského spolku AutoMat. Jde o organizaci, která podporuje veřejnou, pěší a cyklistickou dopravu, ale – jak sama o sobě tvrdí – také rozumné používání aut. Součástí spolku je i Laboratoř udržitelného urbanismu, kde se právě v otázce pražské dopravy angažuje Filler.

„Sociálně slabší lidé mohou po zdražení ročního kuponu přejít na měsíční předplatné, zvlášť pokud toto podraží méně. Pokud výrazně nezdraží jednorázové jízdenky, mohou ti, kdo jezdí méně, předplatné zrušit a cesty veřejnou dopravou omezit nebo nahradit jinými prostředky. Dílčí nárůst automobilové dopravy můžeme očekávat na okrajích města, kde už je MHD na hranici komfortu, a zdražení může být pro někoho poslední ‚hřebík do rakve,“ varuje ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti) má však současný stav za neúnosný. Jak říká Seznam Zprávám, 84 procent provozu MHD platí prostřednictvím dotace město. Cestující se podílejí pouze 16 procenty.

„Cena dlouhodobého kuponu nyní pokrývá jen zlomek nákladů města. To je dlouhodobě rozpočtově neudržitelné,“ uvažuje Hřib.

Anketa

Je pro vás přijatelné zdražení kuponu na 7300 korun?
Ano, pražská MHD je kvalitní.
18,5 %
Ano, ale MHD se musí zlepšit.
4 %
Ne, budu jezdit načerno.
12,8 %
Ne, začnu cestovat autem.
64,7 %
Celkem hlasovalo 8441 čtenářů.

Letos podle něj město zaplatí za pražskou integrovanou dopravu 27,5 miliardy. Tržby od pasažérů dosáhnou ale podle propočtů pouze 4,5 miliardy.

Koaliční politici teď podle Hřiba hledají únosnou variantu a vybírají z několika možností. Pokud cena ročního kuponu skočí z 3650 korun na 7300 korun, přinese to městu zhruba 1,75 miliardy ročně navíc.

„Tak skokové, dvojnásobné zdražení kuponu považuji v aktuální ekonomické situaci mnoha Pražanů za příliš extrémní a rozhodně jej nepodporuji,“ upozorňuje.

Současně – a to je třeba zdůraznit – speciálně na dotaz Seznam Zpráv vypočítává, kolik by přineslo peněz. Podíl Prahy by klesl z aktuálních 83,7 procenta na 77,3 procenta nákladů na MHD. A tržby by činily 6,25 miliardy z celkových 27,55 miliardy. „Ve schváleném Plánu udržitelné mobility hlavního města Prahy je přitom uvedeno, že dotace by měla být maximálně 75 procent,“ připomíná Hřib.

Neúprosný zákon dopravní indukce

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v pondělí pouze oznámil že „samozřejmě všichni víme, že náklad, který město s MHD má, je enormně vysoký. Proti době před deseti lety se zvýšil, je to suma neuvěřitelně vysoká.“

Zelení: Koalice Spolu dělá z aut božstvo

Matěj Žaloudek, zastupitel Prahy 3 za Zelené, člen vedení pražských Zelených, architekt a urbanista, si v souvislosti s plánovaným zdražováním klade řečnický dotaz: Opravdu je tohle cesta, jak plnit základní cíle pražského klimatického plánu, které znějí „snižovat intenzitu automobilové dopravy v Praze“ a „zvyšovat atraktivitu, kapacitu a výkony veřejné dopravy?“

A sám si odpovídá. „Považuji za dost neuvěřitelné, že se náhlý zájem o péči řádného hospodáře objevil zrovna ve straně, která si dělala před volbami populistickou kampaň proti zavedení mýta, která blokuje zpoplatnění vjezdu na nábřeží a na Malou Stranu a která v mnohých městských částech hájí ceny parkování za 1,50 koruny denně,“ vypočítává pro Seznam Zprávy. „Starost o kvalitu služeb dopravního podniku by byla uvěřitelnější, kdyby koalice Spolu nedělala nedotknutelné božstvo z aut, která každý den tisíce lidí v MHD na mnoha místech Prahy blokují.“

Ostatně proti zamýšlenému dvojnásobnému zdražení se v režii Zelených minulý týden před magistrátem uskutečnila demonstrace.

Foto: DPP

Připraví zdražení roční jízdenky pražské metro o část cestujících?

O kolik letos jízdné zdraží, není jisté. V metropoli naposledy rostly ceny za jednotlivé jízdenky v roce 2021. Cena ročního kuponu se nezměnila od roku 2015, kdy ho tehdejší vedení města zlevnilo – ano, to není překlep – na 3650 korun.

„V tuto chvíli nejsem schopen říct, o jakých sumách hovoříme, protože každý (zastupitelský) klub vychází z jiných podkladů a mluví jiným jazykem,“ odráží zatím Svoboda dotazy na konkrétní sumu.

Hřib: Na vině je ANO. Nacher: Je to lež

Jeho náměstek Hřib vidí původ současných problémů v minulosti. „Ceny dlouhodobých kuponů byly na aktuální výši nastaveny za populistické vlády hnutí ANO v roce 2015. Důvodem bylo i to, že za ANO nebyly připraveny žádné investice, takže oni se rozhodli ty peníze prostě jen tak rozhazovat. V principu jde ale jen o přenášení dluhu na naše děti,“ tvrdí.

Dodává, že dál projídat peníze si již hlavní město nemůže dovolit.

Patrik Nacher, předseda zastupitelského klubu ANO, má Hřibova slova za vylhaná.

„Vyjádření náměstka Hřiba je nestydaté a hlavně nepravdivé,“ uvádí pro Seznam Zprávy. „Tehdy jsem byl na rozdíl od něj u toho. Jednak s návrhem ceny 3650 korun ročně přišli kolegové z trojkoalice, se kterou později vládl pan Hřib jako primátor. Bylo-li tedy ANO populistické, museli být populističtí poté i Piráti, když vládli se stejnými politiky. Jestli něco byla pražská vláda pod vedením Adriany Krnáčové, tak nebyla populistická – právě v tomto období se totiž dořešily různé nánosy z minulosti, jakkoliv to bylo velmi nepopulární – tunel Blanka, nájem Škodova paláce, Opencard–Lítáčka. Nechť Zdeněk Hřib konečně převezme odpovědnost, vládne druhé funkční období po sobě, a přestane se vymlouvat na pravěk.“

Nachera rozčiluje, že Hřib viní ANO z populismu za nastolení ročního předplatného ve výši 3650 korun , i „když Piráti kandidovali s programem MHD zdarma“.

Hřib to vnímá jako falešný argument: „Když se podíváte na dlouhodobé volební výsledky v Praze, je na nich jasně vidět, že Pražané chtějí komfortní MHD, do které se investuje, a ne nekvalitní MHD zdarma. Pražané chtějí odpovědné hospodaření a investice do rozvoje MHD.“

Faktem každopádně je, že pirátský volební program podobnou věc skutečně dlouhodobě slibuje, byť zabalenou do politického newspeaku. „Chceme zlepšit kvalitu a dostupnost městské hromadné dopravy. Navrhujeme převést dopravní podniky na transparentní organizace a využít data o poptávce pro optimální plánování. Za této podmínky podpoříme na komunální úrovni návrh, aby byla MHD plně financována z veřejného rozpočtu, jak se již v zahraničí osvědčilo,“ píší Piráti v dlouhodobém programu.

Skladba dopravního proudu v letech 1961–2020

Ve skladbě dopravního proudu výrazně převažují osobní automobily. Z hlediska územního rozložení se podíl osobních automobilů v dopravním proudu zvyšuje směrem k centru města. V roce 2020 činil na centrálním kordonu 96 %, na vnějším kordonu 88 % a v průměru na celé síti 91 %.

RokCentrální kordonVnější kordon
Osobní automobilyMotocyklyNákladní automobilyAutobusy (bez MHD)Osobní automobilyMotocyklyNákladní automobilyAutobusy (bez MHD)
196153,719,429,42,038,622,134,44,9
197179,35,613,31,863,28,625,13,1
198184,30,413,22,065,10,630,34,0
199088,60,79,11,672,10,524,03,4
200094,70,63,71,086,50,212,11,2
201095,71,02,40,988,40,310,21,1
201596,01,11,81,188,90,69,41,1
201895,01,91,91,288,80,89,31,1
201994,91,72,01,488,01,010,01,0
202096,21,71,90,287,90,111,40,6

pracovní den, oba směry celkem, období 0–24 hod., v %

Pozn.: Údaje z roku 2020 jsou zkreslené protikoronavirovými uzávěrami

Což bylo před čtyřmi roky. Odkaz na stránku, která se dopravou zdarma chlubila, se v běhu času stal neaktivním. Kliknete-li na patřičnou adresu, dozvíte se, že jste se ocitli na mělčině.

Ponechme to bez komentáře.

Tolik k politickým půtkám.

Nejde o rozpočet, ale o celou budoucnost Prahy

Vratislav Filler z Laboratoře udržitelného urbanismu posouvá věc na úplně jinou úroveň. „Cenová politika v dopravě nespočívá jen v naplnění rozpočtu vzhledem k tomu, že z jízdného nebo parkovného se dnes hradí jen zlomek nákladů,“ říká.

O rozpočet, míní, vlastně vůbec nejde. „Cena dopravy je především o tom, jak město chce, aby se v něm obyvatelé pohybovali. Jestliže u veřejné dopravy máme – byť neoficiálně – na stole drastické zdražení, zatímco k cenám zón placeného stání všichni takticky mlčí, ten signál, kam chce část stávající rady dopravu v Praze posunout, není pozitivní.“

Z jeho slov vyplývá, že Praha by měla hledat peníze spíše v oblasti individuální dopravy, speciálně v cenách parkování. A tím i do budoucna kormidlovat hlavní město směrem k přesunu lidí do MHD a k umenšení osobní automobilové dopravy.

Foto: DPP

Hlavně na periferii Prahy by podle dopravních odborníků vedlo prudké zdražení MHD lidi k přesednutí do automobilů.

Argumentuje navíc Vídní, kde vykročili opačným směrem. MHD zlevnili. A podle Fillerových slov se po snížení předplatných jízdenek jejich prodej zvýšil tak, že se nakonec dokonce vybralo do kasy rakouské metropole o něco více.

Totéž, mimochodem, jak již bylo řečeno, vyzkoušela i Praha.

„Politici přes volant nevidí dál“

Náměstek primátora Hřib vnímá ale tento test jako neúspěšný. „Experiment s přilákáním více lidí do MHD pomocí zlevnění ročního kuponu nevyšel. Dlouhodobé statistiky ukazují, že pražská MHD sice v roce 2016 přepravila o více než 20 milionů cestujících více, v  letech 2018 a 2019 se však počty vrátily na předchozí úroveň,“ prohlašuje.

Novinář a publicista Jan Sůra se dopravě věnuje celou svou kariéru. Hovoří o tom, jak nesmyslné je vztahovat tak širokou oblast pouze na ceny jízdného v metru nebo v tramvajích. „Považuji za velmi nešťastné, že se celá debata smrskla jen do problematiky zdražit, či nezdražit MHD. Že se doprava v Praze neřeší komplexně. Tedy včetně automobilové. Okolo zdražení parkování či zavedení poplatku za vjezd do centra se jen tiše našlapuje,“ stýská si zakladatel portálu Zdopravy.cz.

I jako silný fanoušek veřejné dopravy prý zdražení časových kuponů plně podporuje. Vnímá skutečnost, že náklady za dobu od poslední úpravy cen prudce vzrostly, a domnívá se, že nynější cena je v porovnání s nabízenými službami a kvalitou stále nízká.

Foto: Zelení Praha

Momentka z protestu proti zdražování MHD v Praze.

„Značně mi to připomíná debaty o důchodové reformě: Všichni víme, že se řítíme do průšvihu, ale nechceme si ho připustit. Pokud si Praha chce udržet vysoký standard kvalitní MHD, je zdražení jednou z cest, zvláště s velkými investicemi do nových vozidel a tratí na obzoru,“ podotýká.

Cena jízdného má podle Sůry přinejmenším kopírovat inflaci. Což se neděje. „Pražští politici by ale měli mít odvahu najít další zdroje financování MHD zejména u individuální automobilové dopravy, jako je tomu v řadě jiných západoevropských měst. Kromě odvahy to vyžaduje ale větší duševní rozhled než za volant svého vozu, což se u řady zastupitelů jeví jako nepřekonatelný problém,“ obává se žurnalista.

Reklama

Doporučované