Hlavní obsah

Drahý plyn: „Nejhorší přijde koncem roku. Vláda ví, že musí lidem pomoct“

Foto: Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Reklama

Článek

Vláda vytáhla své další trumfy, kterými hodlá i v době napětí s Ruskem zajistit dostatek plynu pro tuzemské zákazníky. Kabinet se ale snaží reagovat také na prudký růst cen, který se kromě plynu týká třeba i elektřiny. Dokáže stát dotáhnout svůj plán kompenzací do konce? A jak dramatickou situaci v tuto chvíli vlastně zažíváme?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Ceny energií rostou nebývalým tempem. A ekonomická reportérka Seznam Zpráv Zuzana Kubátová varuje, že Češi se budou muset uskrovnit. „Dá se čekat, že ten náraz bude skutečně výrazný. Pro řadu běžných občanů, kteří nesledují tu situaci v energetice, to může znamenat velké překvapení,“ říká v podcastu 5:59.
  • Vláda Petra Fialy (ODS) připravila první plán, který má se zdražováním bojovat. A další chystá. Podle Kubátové musí zejména zajistit dostatek plynu na zimu a zmírnit dopad zvyšujících se cen na lidi.
  • Jak se mohou Češi sami připravit? „Šetřit energiemi, šetřit penězi, připravit se na to, že může být hůř, že bychom měli mít nějaký polštář,“ upozorňuje reportérka.

Vláda začíná intenzivně řešit, jak se dál zachovat vzhledem k rostoucím cenám energií. Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela z hnutí STAN představil v pondělí první plány. A další chystá.

Podle reportérky ekonomické redakce Seznam Zpráv Zuzana Kubátová ale to nejhorší přijde koncem roku. „V té době už většina spotřebitelů bude mít vypršené kontrakty, které mají na fixovanou cenu. Takže většiny spotřebitelů – ať už to jsou firemní zákazníci nebo domácnosti – se začne dotýkat ta aktuální tržní cena,“ vysvětluje.

Reportérka Seznam Zpráv Zuzana Kubátová.

Růst cen se zatím v plné míře nepromítl do cen energií, výrazně ho ale už teď Češi pociťují při nákupu potravin a dalšího zboží.

Vláda proto musí podle Kubátové během letošního roku zejména zajistit, aby byl dostatek plynu na zimní sezónu a vyhrát boj s tím, jak ceny dopadají na lidi. „Určitě se nevyhneme uskrovňování. To je cesta, která je bezpodmínečně nutná,“ upozorňuje.

„Kdybychom té energie spotřebovávali méně, tak je šance, že cena bude klesat. Potíž je v tom, že teď v té mimořádné válečné situaci, kdy burzy tak trochu šílí a na tom růstu cen se kromě dostatku nebo nedostatku a poptávky nebo poklesu poptávky podílí taky panika, která je jednoznačná,“ dodává.

Další měsíce zároveň budou zkouškou i pro státní správu, která bude mít pravděpodobně na starost třeba i distribuci nejrychlejší pomoci pro postižené.

„Pokud by měl stát začít na úřadech práce úřadovat další velký objem podpor a kompenzací, tak by k tomu musel přijímat obrovské množství úředníků, muselo by docházet k reorganizacím. To je podle mého soudu vlastně to nejužší hrdlo, které máme,“ říká Kubátová.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli by Česku pomohlo částečné zestátnění ČEZu a na co se mají Češi v tomto roce ještě přichystat. Poslechněte si v přiloženém audiu.

Tvůrci a zdroje

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: tisková konference ministra obchodu a průmyslu Jozefa Síkely ze 16.5.2022, tisková konference po jednání vlády 27.4.2022, ČT1, TV Nova, CNN Prima NEWS

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované