Hlavní obsah

Skrytým tématem voleb je strach. Je otázka, jak to promluví do výsledků

Foto: Seznam Zprávy

Jaká budou hlavní témata letošních komunálních voleb? Poslechněte si v podcastu.

Reklama

Článek

Už na konci tohoto týdne - v pátek a v sobotu - budou čeští voliči rozhodovat o složení městských a obecních zastupitelstev a rad. Politické strany, hnutí a uskupení se na poslední chvíli snaží oslovit voliče ve finiši předvolební kampaně. Jaká jsou jejich hlavní témata? Mají volby do místních zastupitelstev šanci promluvit i do celonárodní politiky a naopak?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak se letošní komunální volby liší od těch, které se konaly před čtyřmi lety.
  • Proč je fenoménem hlasování skládání předvolebních koalic nejen ve velkých, ale i v menších městech.
  • Jestli se přes Česko přelije „tsunami“ výher hnutí ANO, nebo zda vládní koaliční strany uhájí místa na radnicích. A co by každá z variant znamenala.

Města si po čtyřech letech znovu vyberou nová zastupitelstva, ze kterých vzejdou starostové. Primátor se vymění i na radnici v Praze. Podle analytika Seznam Zpráv Petra Holuba, který se v posledních měsících setkával s voliči i politiky ve velkých městech i menších obcích, mají lidé strach z toho, co přijde.

„Je to skryté téma těchto voleb, které není formulované,“ říká Holub.

Politici se nicméně ve volebních plánech zaobírají spíše návrhy řešení specifických problémů, se kterými se město potýká. I ty je ale možné zobecnit. „Často je to doprava, bydlení a pracovní příležitosti. To jsou tři základní témata každých voleb,“ podotýká analytik.

A letošní volby přináší, respektive vrací, i další zajímavý fenomén: předvolební koalice. Podle Holuba se totiž v mnohých městech – po vzoru parlamentních voleb – spojila místní sdružení.

„Je to vidět třeba v Pardubicích, kde se tři poměrně silná občanská sdružení, která by se asi i samostatně dostala do zastupitelstva, spojila do jednoho subjektu Společně pro Pardubice. A ten se stal favoritem voleb,“ vysvětluje.

Foto: Seznam Zprávy

Analytik Seznam Zpráv Petr Holub.

Vláda vs. ANO

Ve větších městech podle Holuba zároveň „s nadsázkou stojíme před referendem“. „Voliči, kterým se nelíbí současná vláda, budou volit ANO. Naopak ti, kteří se obávají, že by se mohl vrátit Andrej Babiš, tak budou volit koalici Spolu,“ popisuje.

Ale jako jsme to viděli po minulých volbách, jednání mezi stranami nakonec nemusí odrážet přání voličů. A ve velkých městech mohou tito rivalové zasednout v koalici.

Komunální volby se konají každé čtyři roky ve všech obcích České republiky. Systém komunálních voleb patří vůbec k těm nejsložitějším systémům voleb u nás. Příští volby do obecních zastupitelstev se uskuteční v roce 2026.

Naopak v malých městech podle Holuba lidé dost možná vsadí na osvědčené tváře, které už na radnicích „vládnou“ několik období.

A zajímavé bude prozkoumat volby v ještě větším detailu. Třeba na českých sídlištích se podle analytika projevuje frustrace lidí nejdříve a jejich preference tak může být předzvěstí toho, co se bude dít dál.

„Žijí tam ty nejzranitelnějších skupiny, tudíž se poprvé dozvíme, jak českou společnost zasáhlo zdražování a jak velké obavy vzbudily temné vyhlídky, se kterými jsme dennodenně v médiích konfrontováni.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jaký dopad bude mít v komunálních volbách podle analytika kauza Dozimetr nebo nakolik budou výsledky směrodatné pro celostátní politiku. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované