Hlavní obsah

Kriminalizovat focení pod sukní? V Česku máme problém trestat i znásilnění

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Šest žen popsalo, že je v Praze v poslední době neznámý muž fotil pod sukní na eskalátoru.

Reklama

Článek

Řada žen se v poslední době v Praze setkala se specifickým typem obtěžování, kdy jim neznámý muž na mobilní telefon skrytě natáčel nebo fotil intimní partie pod sukní. Policie to řeší jako přestupek, v některých zemích ale za stejný čin hrozí i vězení. Najdou oběti zastání v zákoně i u nás? A co radí experti těm, kdo se v takové situaci ocitnou?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • V Praze se v poslední době několik žen setkalo s tím, že je neznámý muž točil pod sukní. Jedna z nich ho natočila. „Pět obětí tvrdí, že jde o stejného pachatele,“ popisuje reportérka Seznam Zpráv Dominika Kubištová, která se případem zabývá.
  • Policie zatím neví, zda jde o jednoho muže. Případ řeší jako přestupek, za který hrozí pokuta. Pokud se kriminalistům podaří najít mezi případy spojitost, mohlo by být trestem i vězení.
  • Kolik žen se v Česku s podobným chováním setká, přitom data neukazují. „Třeba policejní statistiky neexistují, spadne to do přestupků,“ říká Kubištová. S nějakým typem sexuálního obtěžování se ale podle průzkumu setkalo 77 % dotázaných Češek.

Nejméně šest žen se v posledních týdnech v Praze setkalo s mužem, který je bez svolení fotografoval pod sukní na eskalátorech v metru. Jedné z nich se podařilo natočit část jeho obličeje a většina z obětí, se kterými Seznam Zprávy mluvily, se shoduje, že jde o jednoho muže.

„Pamatovala jsem si jeho oči a taky výraz, protože on se na tom videu jakoby usmíval. A to bylo stejné, jako když se smál mně,“ popisuje třeba pětadvacetiletá Karolína.

Jestli jde o stejného člověka, není zatím jisté. Nahlášené případy podle mluvčího pražské policie Jana Daňka kriminalisté šetří, ale zatím je nespojili.

Trestem pokuta

V Česku je nicméně takové chování brané jako přestupek proti občanskému soužití a hrozí za něj pokuta až 20 tisíc korun.

Podle právničky Lucie Hrdé, která se specializuje na trestní a rodinné právo a bojuje za oběti domácího a sexuálního násilí, muži ale zároveň hrozí stejný trest, jako kdyby ženám fotografoval jakoukoli jinou část těla. Mohl by ho čekat ale i horší osud.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportérka Seznam Zpráv a stálá členka týmu 5:59 Dominika Kubištová.

„V případě, že by se policistům podařilo prokázat, že to ten muž dělá kontinuálně, už by i podle právničky Hrdé bylo možné skutky charakterizovat jako výtržnictví a za to by mu hrozily až dva roky vězení,“ vysvětluje reportérka Seznam Zpráv a stálá členka týmu 5:59 Dominika Kubištová, která se případem zabývá.

Pokud na to ženy najdou sílu, měly by přesto podobné činy nahlašovat. „I přestupkové řízení nemusí být pro ty pachatele nic příjemného,“ dodává reportérka.

Z oběti aktivistkou

Například ve Velké Británie ale takzvaný upskirting už zhruba tři roky trestným činem je. Nebylo to ale samozřejmostí. Se zákonem pohnula až žena, kterou podobně obtěžovali na koncertě v londýnském Hyde Parku.

„Šla to nahlásit na policii, kde jí řekli, že s tím nemůžou nic dělat, že to není trestný čin, a že tedy bude muset odejít domů s nepořízenou. A ona se rozhodla, že to změní. Odspoda si to vyběhala, oslovovala nejrůznější zákonodárce, až se jí povedlo, že tamní parlament z upskirtingu udělal trestný čin,“ popisuje Kubištová.

Podle poslankyně Barbory Urbanové (STAN), která se zabývá problematikou sexuálního a domácího násilí, se ale nic takového v Česku nechystá.

„Opravdu se teprve vedou debaty s Ministerstvem spravedlnosti o trestném činu znásilnění a jeho redefinici v našem trestním zákoníku,“ říká Kubištová.

Nejprve je podle reportérky nutné změnit to, jak česká společnost nahlíží na znásilnění, a vzdělávat veřejnost, ale třeba i policisty v tom, jak se k obětem těchto činů chovat „Upskirting a další typy sexuálního obtěžování by mohly být až dalším krokem.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, co o sexuálním obtěžování v Česku říkají statistiky nebo co radí experti těm, kdo se v podobné situaci ocitnou. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportérky Dominiky Kubištové, Twitter - euronews, YouTube - Lorraine, YT - Ministry of Justice

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované