Hlavní obsah

Sněmovna hledá kompromis v manželství pro všechny. Vadí adopce dětí i název

Foto: Tony Marturano, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Jednání o manželství pro všechny se posouvá do sněmovních výborů. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Zatímco se zákon o manželství pro všechny chystá do výborů, poslanci se snaží vymyslet kompromis, díky kterému by návrh prošel i dalšími dvěma čteními v Poslanecké sněmovně. Práva stejnopohlavních a heterosexuálních párů by se mohla srovnat, místo manželství by se ale svazek gayů a leseb jmenoval například partnerství.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč by se schválení kompromisního návrhu o manželství pro všechny mohlo vymstít?
  • Podle jakých linií se názory v Poslanecké sněmovně štěpí?
  • A proč bude nakonec zřejmě klíčové, jestli se návrh ve Sněmovně rozhodne podpořit šéf hnutí ANO Andrej Babiš?

Zákon o manželství pro všechny v úterý míří do výborů Poslanecké sněmovny. Na program dolní komory Parlamentu se dostává už sedm let, nicméně teprve letos ho poslanci dokázali protlačit prvním čtením. Jistou podporu v koalici ani napříč politickým spektrem ale nemá.

Diskutovaná změna občanského zákoníku totiž neštěpí Sněmovnu jen na koalici a opozici, dělí i poslance uvnitř stran. Podle politické reportérky a spoluautorky podcastu Vlevo dole Lucie Stuchlíkové se na podpoře návrhu stoprocentně shodnou jenom Piráti, kteří ale mají pouze čtyři poslance. Pro je i většina Starostů a nezávislých a nakonec i TOP 09, kterou přesvědčila její šéfka a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Naopak proti jsou už tradičně zástupci KDU-ČSL a také téměř všichni občanští demokraté. „Řekla bych, že část voličů ODS, která je třeba volila poprvé kvůli étosu ‚antibabiš‘ a ‚pětikoalice, pojďme se spojit‘ a do hloubky to nezkoumala, jejich postojem může být i docela překvapena,“ myslí si Stuchlíková.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Politická redaktorka Seznam Zpráv Lucie Stuchlíková.

„Lepší něco než nic“

V zákulisí se tak podporovatelé sňatků stejnopohlavních párů snaží dojednat kompromis. Nový návrh, který iniciovala Markéta Pekarová Adamová, by zaručoval srovnání práv homosexuálních a heterosexuálních párů, svazky by se nicméně lišily jménem. Stuchlíková podotýká, že se nejčastěji mluví o názvu „partnerství“.

„Radost z toho vlastně nikdo nemá, ale převládl tam přístup lepší něco než nic, protože my vidíme, že politická situace je tak zaseklá, že manželství pro všechny se vším všudy s největší pravděpodobností nemůže projít,“ vysvětluje reportérka.

Poslanci doufají, že by ústupek mohl přesvědčit další zákonodárce, a mít tak větší šanci na schválení. V červnu, kdy změna občanského zákoníku prošla prvním čtením, název manželství vadil třeba poslancům Marku Novákovi nebo Berenice Peštové z ANO. Ti zároveň tvrdili, že narovnání práv jako takových za problematické nepovažují a teoreticky by tak i je mohl kompromis přesvědčit.

Stuchlíková je ale v tomto ohledu „skeptická“. „Považuju to trošku za zástupný argument a myslím, že skutečný problém jsou adopce dětí, takže tady se na tom moc hlasů ve skutečnosti nezíská,“ říká reportérka.

To navíc není jediná záludnost, která proces provází. Poslanci totiž společně s návrhem o manželství pro všechny musí rozhodovat ještě o novele ústavního zákona, podle které by manželství zahrnovalo výhradně sňatek muže a ženy. A také se budou zabývat další verzí zákona o manželství pro všechny, která by stejnopohlavním párům přiznala pouze některá další práva. Tu navrhuje lidovecký poslanec Jiří Navrátil. Ani jeden z těchto návrhů ale podle Stuchlíkové nemá velkou šanci na úspěch.

Klíčová role hnutí ANO

O tom, jaká práva nakonec gayové a lesby budou mít, tak nejspíš podle reportérky nakonec rozhodne hnutí ANO, které má ve Sněmovně největší poslanecký klub. Ani poslanci, ani novináři ale nevědí, kdo z jeho poslanců přesně změnu zákona podporuje a kdo ne. A Stuchlíková připomíná, že se nelze orientovat ani v hlasování z prvního čtení, ve kterém i někteří zarytí odpůrci návrh podpořili.

„Navíc my vůbec netušíme, jak se k tomu postaví Andrej Babiš. Jestli poslancům řekne, že si můžou hlasovat, jak chtějí, anebo jestli z nějakých třeba taktických předvolebních důvodů řekne buďte pro, buďte proti,“ vysvětluje reportérka.

Jeho rozhodování například mohou ovlivnit blížící se volby do Evropského parlamentu, a to proto, že hnutí ANO se v posledních letech rozhodlo lákat mezi své podporovatele konzervativní voliče.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč například poslanci z ODS odmítají návrh podpořit, přestože většina Čechů by si podle průzkumů narovnání práv heterosexuálních a homosexuálních párů přála, nebo jestli mohou zákonodárce přesvědčit výzvy, které do Poslanecké sněmovny posílají zástupci divadel nebo evangelické církve. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Karolina Tremko

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Poslanecká sněmovna, ČRo Plus, CNN Prima News, tiktokový profil Andreje Babiše

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované