Hlavní obsah

Lidé Petra Pavla. Proč konzultant Kolář a kancléřka Vohralíková budí emoce?

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Bývalý diplomat Petr Kolář a dosavadní kancléřka Senátu Jana Vohralíková.

Reklama

Článek

Nově se rodící tým kolem zvoleného prezidenta Petra Pavla intenzivně pracuje na předávce s kanceláří odcházející hlavy státu Miloše Zemana. Čelí také ale prvním otázkám. Budoucí kancléřka Jana Vohralíková musí vysvětlovat způsob, jakým až dosud vedla senátní kancelář. Své postavení v týmu Petra Pavla objasňuje i konzultant a bývalý diplomat Petr Kolář.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Kde přesně bude dnes už „komerční” diplomat Petr Kolář, který pracuje jako konzultant pro soukromé firmy, stát v hierarchii nových poradců hlavy státu?
  • Proč Petr Pavel vybral do role kancléřky Janu Vohralíkovou?
  • A jak budoucí kancléřka vysvětluje sporné kapitoly z dob v čele senátní kanceláře?

S nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem přicházejí na Hrad i lidé, kteří budí kontroverze. V páteční epizodě podcastu 5:59 rozebíráme otazníky spojené s kariérami exvelvyslance ve Spojených státech nebo v Rusku a dnes konzultantem Petrem Kolářem a novou hradní kancléřkou Janou Vohralíkovou.

Abychom pochopili, jak se oba do blízkého okolí nového prezidenta dostali, musíme se – alespoň v případě Petra Koláře – vrátit o několik let.

Jak uvedly Hospodářské noviny, Kolář a Pavel se sblížili kolem roku 2014. Nápad na prezidentskou kandidaturu ale vznikl až později a to v období, kdy oba muži objížděli republiku s přednáškovým turné. A právě Kolář prý sehrál zásadní roli v tom, že Pavel nakonec skutečně kandidoval.

Celou páteční epizodu podcastu 5:59 si poslechněte v přehrávači:

Oficiálním členem volebního týmu se nicméně nikdy nestal. Přesto si na tiskové konferenci po zvolení od Pavla poděkování vysloužil. A v podobném duchu zřejmě bude pokračovat i další spolupráce.

„Budou k sobě mít blízko na nějaké přátelské úrovni, komunikace mezi nimi bude pokračovat. To má ale své problematické momenty,“ říká reportérka Seznam Zpráv Tereza Šídlová.

„Jde o princip“

Kolář totiž v současnosti pracuje pro nadnárodní firmu Squire Patton Boggs. Sám říká, že vykonává „práci konzultanta na externí smlouvu s právem veta nad tím, které klienty přijme“. Například pracuje pro Českou zbrojovku.

Všechny jeho klienty ale veřejnost nezná a podle Koláře ji to ani nemusí zajímat. „Veřejně známí jsou ti klienti, kteří o to stojí. Když o to nestojí, tak do toho s prominutím nikomu kromě mě a klienta nic není, protože jsem osoba soukromá,“ popsal pro Seznam Zprávy.

Foto: Petr Topič / MAFRA, Profimedia.cz

Jana Vohralíková (uprostřed) a Petr Kolář (vlevo od ní) na jedné z předvolebních akcí.

Vznikají tak otazníky nad tím, jestli byznysové zájmy klientů Petra Koláře nemohou skrze něj ovlivnit nového prezidenta Pavla. Podle Šídlové hrozí střet zájmů. Nejde prý přitom ani tak o to, jestli je samotný Kolář důvěryhodný, nebo ne: „Jde tu čistě o princip.“

Reportérka podotýká, že poradci a zákulisní hráči jsou v politice důležití. A jsou důležití i pro samotné politiky. Tento vliv se ale nesmí stát součástí jejich soukromého byznysu. „A my máme požadovat záruky, že se to nebude dít,“ dodává.

Klientelismus nové kancléřky?

V současnosti Kolář například Pavlovi radí s výběrem spolupracovníků. Mimo jiné mu doporučil i Janu Vohralíkovou, nad jejímž chováním během práce ve státní správě visí otazníky. Přesto se stane budoucí hradní kancléřkou.

Dosud Vohralíková pracovala (a do konce února ještě pracuje) jako vedoucí Kanceláře Senátu, kde se starala o chod horní komory parlamentu. Její působení ale provázela podezření z šikany podřízených a netransparentního zadávání zakázek.

Obavy v roce 2020 vzbudil anonymní dopis podepsaný zaměstnanci Senátu, podobné problémy ale naznačovaly i dokumenty, které později shromáždila reportérka Adéla Jelínková.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Reportérky Seznam Zpráv (zleva) Adéla Jelínková a Tereza Šídlová.

„Ukázalo se, že tam celou dobu fungoval jakýsi klientelismus. Peníze (zhruba desítky tisíc korun pro rodinu, celkově stovky tisíc korun – pozn. red.) tekly ke spřáteleným subjektům Jany Vohralíkové, k firmám, kde sedí její syn, její dcera nebo ona sama, k lidem, kteří jsou její přátelé,“ popisuje.

Z dokladů také vyplývá, že Vohralíková některé další tendry – třeba na výdejníky vody nebo na dezinfekci senátních prostor – zadala bez výběrového řízení.

Nová kancléřka nicméně jakékoli pochybení několikrát odmítla. Opírá se přitom o neveřejný audit Senátu, který ji i podle šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS) očistil. Kvůli jejímu případu senátoři ale zároveň upřesnili směrnici zadávání veřejných zakázek a rozhodli, že každoročně musí fungování kanceláře zkontrolovat nezávislý audit.

Jelínková upozorňuje také na to, že svou kontrolu chystá i Nejvyšší kontrolní úřad. „Věci kolem Jany Vohralíkové mohou být do budoucna zátěží prezidenta Petra Pavla,“ dodává.

V podcastu 5:59 se také dozvíte bližší informace o působení Petra Koláře ve skupině PPF nebo kde působila Jana Vohralíková předtím, než se stala vedoucí Kanceláře Senátu. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Aktualizace: V poznámce redakce v citaci reportérky Adély Jelínkové jsme upřesnili informaci o penězích, které dostávala rodina a spřátelené subjekty Jany Vohralíkové.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportérek Seznam Zpráv Adély Jelínkové a Terezy Šídlové a reportéra SZ Ondřeje Koutníka, Český rozhlas Radiožurnál, Český rozhlas Sever, ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS, DVTV, ČTK LiveVideo, deník.cz

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované