Hlavní obsah

Příběhu nafukovacích tanků z Děčína kazí pověst vazby v Rusku

Foto: ČTK / Ondřej Hájek, Seznam Zprávy

Nafukovací tank, který vyrábí děčínská firma Inflatech. Archivní foto.

Reklama

Článek

Děčínská firma Inflatech ještě nedávno v médiích nadšeně ukazovala makety vojenské techniky, které zřejmě využívá i Ukrajina. Teď Reportéři ČT upozornili, že za byznysem stojí i podílníci z Ruska a jeden z nich má navíc vazby na tamní podnik s podobným zaměřením. Na konci února přitom jiný spolumajitel Inflatechu tvrdil, že jsou ryze česká firma.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaká vyjádření poskytla děčínská firma Inflatech?
  • Co má společného Inflatech a ruská společnost Rusbal, která také vyrábí atrapy bojových vozidel?
  • A co je na celém případu nejproblematičtější?

Nafukovací atrapy bojových vozidel, tanků i další techniky vyráběné v Děčíně vzbudily před měsícem velký ohlas. O maketách, které podle řady indicií slouží i ke zmatení Rusů ve válce na Ukrajině, kromě českých médií referovala také ta zahraniční.

Reportéři ČT nicméně zjistili, že společnost Inflatech kromě Čechů vlastní i dva Rusové. A jeden z nich, Viktor Talanov, je přes dceřinou společnost napojený na firmu Rusbal, která v Rusku vyrábí podobné atrapy používané ve válkách. Rusbal vlastní Viktorův otec Alexandr. A také sám Viktor Talanov v ní pracoval jako poradce ředitele, a to až do roku 2017. Mezitím už ale v Česku spolu s dalšími podílníky založil Inflatech.

„Každý stojí v tuto chvíli na té druhé straně konfliktu (Ruska a Ukrajiny),“ říká v podcastu 5:59 Zuzana Černá z pořadu Reportéři ČT.

Jeden z českých majitelů Inflatechu Vojtěch Fresser nicméně před měsícem pro média uvedl, že jde o „rodinný“ podnik. A na doplňující dotaz, jestli jsou „majetkově ryze česká firma“ odvětil, že ano. Když ale reportérka Černá spolu s kolegou Ondřejem Stratilíkem nyní chtěli po firmě – která dříve ochotně komunikovala – aby vazby s Ruskem vysvětlila a poskytla další informace, její zástupci se najednou téměř odmlčeli.

Foto: Dominika Kubištová, Seznam Zprávy

Zuzana Černá, reportérka České televize z pořadu Reportéři ČT.

Obrat v komunikaci

Žádost o rozhovor podle Černé odmítl právě i Vojtěch Fresser s tím, že se bude nacházet v zahraničí. „Příští týden jsme na cvičení ve Velké Británii a Ramsteinu. (…) Prostor pro prezentaci firmy raději necháme jiným podnikům. O nás už zaznělo všechno, co mohlo,“ napsal v e-mailu.

Přímo v Děčíně ale od jeho otce Richarda - dalšího podílníka firmy – společně s kolegou Černá zjistila, že Vojtěch Fresser ve firmě je. Mluvit přesto nechtěl. K případu se navíc odmítla vyjádřit i předsedkyně valné hromady. A firma nereagovala ani na e-mailem zaslané otázky. Poslala jen vyjádření s předmětem „Pomůžou Reportéři ČT ruské FSB?“, ve kterém podle novinářky odpovědi nebyly.

„Spíše nás napadali za to, že se o to vůbec zajímáme. Vinili nás, že ohrožujeme bezpečnost Viktora Talanova a jeho rodiny a toho druhého společníka,“ popisuje Černá.

Foto: Michael Heitmann / DPA, ČTK

Spolumajitel firmy Inflatech Vojtěch Fresser.

Sám Viktor Talanov poslal nakonec přes novináře z ruského nezávislého investigativního webu Insider, se kterým Reportéři ČT spolupracovali, v pondělí vyjádření. V něm podle Černé uvádí, že se s otcem Alexandrem názorově rozešel a po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu se vzdálili i politicky.

„S námi se o tom ale nebavil, a to i když jsme jej přes Inflatech opakovaně žádali o vyjádření a ptali jsme se na vazby nejen s Rusbalem, ale i s otcem,“ popisuje Černá.

Nevysvětlené otázky

Viktor Talanov i firma Inflatech nicméně prošli určitým prověřením od českých bezpečnostních složek. Talanov totiž získal takzvanou modrou kartu, tedy vízum, které dostávají lidé ze zemí mimo Evropskou unii s vysokou kvalifikací. Podle vyjádření Ministerstva vnitra jsou v takovém případě vždy posuzované i bezpečnostní aspekty.

Inflatech vedle toho získal povolení k vývozu maket bojové techniky a prověřoval ho resort průmyslu. „V tuhle chvíli rozhodně nemůžeme říct, že by firma Inflatech anebo Viktor Talanov byli nebezpečím pro český stát,“ upozorňuje reportérka.

Nicméně podle Černé stále není jasné, na jakých bojištích končí výrobky obou společností, Inflatechu i Rusbalu, nebo proč děčínská firma odmítla vysvětlit vazby jednoho ze svých majitelů na Rusko. „To je prostě věc, nad kterou se musíme pozastavit,“ říká.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, co se Reportéři ČT dozvěděli o druhém společníkovi z Ruska nebo jak se podařilo novinářům zjistit, že Viktor a Alexandr Talanovovi jsou příbuzní. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT1 - pořad Reportéři ČT

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované