Hlavní obsah

Srí Lanka na pokraji kolapsu. Co způsobilo krizi v turistickém ráji?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Srílanští demonstranti vtrhli v sobotu do prezidentova paláce. Archivní foto.

Reklama

Článek

Desetitisíce rozhořčených lidí vzaly v minulých dnech na Srí Lance útokem sídlo hlavy státu i premiéra. Prezident Gotabaja Radžapaksa následně slíbil, že podá rezignaci. Srí Lanka čelí hospodářskému kolapsu, země nemá devizové rezervy na nákup pohonných hmot a dalšího základního zboží. Proč situace dospěla tak daleko?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Tisíce lidí na Srí Lance protestují proti současným vůdcům země. Kvůli nedostatku pohonných hmot a výpadkům elektřiny jsou mnozí bez práce a nemají tak ani na základní potraviny.
  • „Místní přičítají většinu všech svých existenčních problémů vládě, konkrétně klanu Radžapaksů,“ říká zahraniční reportérka Seznam Zpráv Daniela Kučerová. A na tom, že špatné vládnutí situaci výrazně přitížilo, se shodují i odborníci.
  • Nebyl to ale jediný faktor. Krizi podle Kučerové způsobil „koktejl“ problémů: třeba nevýhodné půjčky ze zahraničí, tsunami a bombové útoky, které narušily turistický ruch, nebo pandemie. A také závislost na Číně, která zemi udržuje v dluhové pasti.

V hlavním městě Srí Lanky Kolombu protestují tisíce lidí a žádají odchod prezidenta i premiéra. Hlava státu Gotabaja Radžapaksa uprchl před demonstranty už o víkendu a podle srílanských bezpečnostních zdrojů ho armáda chrání na blíže neurčeném místě.

Dav překonal policejní zábrany a dostal se až do prezidentského paláce, ze kterého odmítá odejít, dokud Radžapaksa post neopustí. Po měsících tak vyeskalovala dlouhodobá ekonomická krize, kterou doprovázejí výpadky elektřiny i akutní nedostatek pohonných hmot.

„To, co vidíme, je jedním z vrcholů nejhorší ekonomické krize za posledních 70 let, která vzhledem k rozsahu odhalila i politické nedostatky. Srí Lanka – ač bývala skutečně turistickým rájem – se dostala na samotnou hranu úplného kolapsu,“ říká zahraniční reportérka Seznam Zpráv Daniela Kučerová, která v červnu reportovala přímo z ostrova.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportérka Seznam Zpráv Daniela Kučerová.

V současnosti třeba místní nemají šanci dostat se k pohonným hmotám. V zemi zkrátka nejsou. Ministři už v minulém týdnu oznámili, že země má zásoby na méně než den a avizovali, že nejbližší dodávka dorazí 22. července.

„Zásoby by dorazily i dříve, jenže Srí Lanka nemá na zaplacení. Srílanská centrální banka nemůže poskytnout dostatek financí na pohonné hmoty, ostrov už teď dluží asi 800 milionů dolarů jejich dodavatelům. A aby mohla dovážet ze zahraničí, potřebuje zahraniční měnu, což je ten kámen úrazu. Se zahraniční měnou jsou prakticky na nule,“ vysvětluje.

Tankovat tak v současnosti mohou jen ti, u kterých je to nezbytné, třeba zdravotníci. Ale například řidiči tuk-tuků, kterých je na ostrově bezpočet, se k nim nedostanou a nemohou si proto vydělávat.

Viník krize?

Prezident Radžapaksa po mohutných protestech plánuje ve středu odstoupit, srílanský parlament následně hodlá hlasovat o jeho nástupci. Místní jsou ale podle Kučerové skeptičtí. „Od jeho nástupu jen slyší samé sliby, populistické řeči a ta situace je jen horší a horší,“ uvádí.

„Mají jasno o tom, kdo je viníkem. Radžapaksa dle slov demonstrantů Srí Lanku okrádal tak vehementně, že ji přivedl na samotné dno,“ dodává.

Podle Kučerové místní mluví třeba o tom, že ze současného platu si hlava státu nemohla pořídit všechen majetek, který vlastní. Srílanské úřady proti Radžapaksovi nicméně nikdy žádné obvinění nevznesly a sám prezident se k podobným informacím nevyjadřuje.

„Na druhou stranu ani jeden z demonstrantů mi nebyl schopen říct, kdo by se měl stát tím příštím prezidentem nebo premiérem. Doufají v příchod někoho úplně nového, ideálně mladého, vzdělaného, nezkorumpovaného,“ říká reportérka.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč ekonomické a sociální problémy zůstávají očím turistů skryté, nebo proč se v současnosti krize nejvíce dotkne lidí ve městech. Poslechněte si v přiloženém audiu.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Daniely Kučerové, Televize Seznam, ČT24, YouTube - CNN, YT - BBC News, YT - DW News, YT - news.com.au, YT - Ada Derana, YT - WION, Twitter - Al Jazeera, TW - PabloPoloPipes, Facebook - Brandon Baines

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované